Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Travjournalisterna sitter i knä på ATG

Egentligen visste jag det redan. Men efter fredagens kaoskväll fick jag det verkligen bekräftat.
De flesta travjournalister i dag sitter i knä på ATG och Svensk Travsport.

Men att de tunga travexperterna i Sverige inte nämner spelskandalen på Östersundstravet i sina krönikespalter eller i sina facktidningar är egentligen inte så konstigt. Svensk Travsport betalar deras lön så då är det inte läge att berätta att ATG gjort bort sig och inte är ett spelsäkert spelbolag.

Fortfarande jobbar ATG med sin utredning om vad som hände förra fredagen på Östersundstravet. De jobbar på "bred front" som det så fint heter.

Jag har försökt ta reda på vad som egentligen är sanningen bakom spelskandalen, men jag kan inte säga att jag riktigt har lyckats.

För dig som inte riktigt hängde med i svängarna i fredags så kommer en snabb resumé här.

Innan starten av lopp 8 på Östersundstravet såg plötsligt folk på plats att omsättningen på platsspelet var på cirka 19 miljoner kronor. Normalt skulle det ha varit på drygt 10 000 kronor. Miljonerna som rullat in var fördelade på tre hästar.

Det blev livat i totohallen och en del provade lyckan genom att lägga in en slant på de märliga oddsen som de andra hästarna helt plötsligt stod i.

När orimliga spel kommer in till ATG så ringer varningsklockorna. Så var tydligen inte fallet nu. Måldomare ni Östersund ringde därför till ATG och meddelade vad som hänt. ATG bad dem att dröja med loppet i tre minuter!

De flesta anade att loppet skulle köras utan platsspel.

Men döm om allas förvåning då loppet ändå kördes med 19-miljonersomsättningen och spelare hämtade ut 54 gånger insatsen på tredjehästen i mål. Men efter några minuter kom ATG på att någonting var fel trots allt och stoppade utbetalningarna.

Kaoset var totalt och ATG väntade med lopp 9 i en timme och tjugo minuter! Sedan kom man på att göra om platsoddsen.

Varför kunde man dröja med lopp 9 så lång tid, men inte dröja med lopp 8 med mer än några minuter?

Det är bara en av många frågor denna afton.

ATG meddelade tidigt att spelet kom från den amerikanska galoppbanan och spelbolaget Churchill Downs.

Nu vill Churchill Downs få oss och ATG att tro att en valutakonvertering är orsaken. En svensk spelare skulle fördela 30 dollar på tre hästar. Men han fick inte 6,92 i växlingskurs utan 639 272. Hans 30 dollar blev 19 miljoner svenska kronor.

Vem går in på ett spelbolag i USA och fördelar 30 dollar plats på tre hästar i ett breddlopp i Östersund? Vem spelar förresten plats på tre hästar i samma lopp?

Varför ringer inga varningsklockor hos spelbolaget?

Hur kan ATG godkänna spelet och sedan efter moget övervägande släppa i väg loppet med platsspel?

Inte nog med det. ATG har inte heller efter loppet lyckats dölja alla misstag.

I den officiella listan står nu att alla hästar i startlistan hade platsoddsen 10-999. Det betyder alltså att alla hästar var exakt lika mycket spelade? Eller vad betyder det? Det har tidigare aldrig hänt i svensk travhistoria vad jag vet. Men just i det här loppet hände det.

De officiella platsoddsen blev med bara en decimal, 5,0 - 3,1 - 1,6. Att alla tre platshästar bara haft en decimal har inte hänt tidigare i år på Östersundstravet. Har det över huvud taget hänt i Sverige i år? Men i just det här loppet hände det.

Jag försöker reda ut frågorna med hjälp av ATG. De har lovat att ringa i dag.

Det blir spännande att höra svaren.

Själva händelsen på Östersundstravet och efterspelet är egentligen helt osannolikt. Det är faktiskt så osannolikt att nog inte har hänt.

(Efter den här krönikan har jag fått ett svar från ATG. Se det här.)

---

Läs också: Här svarar ATG på sportchefens frågor

Läs tidigare krönika av Patrick Sjöö i samma ämne: "Var är spelsäkerheten, ATG?"