Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Traviata

Originaltitel: Traviata et nous

Genre: Dokumentär

Premiär: 9 augusti 2013

Regi: Phillipe Béziat

Speltid: 1 tim 53 min

Censur: 15 år

"La Traviata" är ett av Verdis klassiska mästerverk, flitigt uppsatt på operascener runt om i världen. Den tragiska historien bygger på Alexandre Dumas den yngres "Kameliadamen", om den omöjliga kärleken mellan kurtisanen Violetta och den unge och ärbare Alfredo.

"Traviata" är en dokumentär som skildrar hur regissören Jean-François Sivadier (som även är skådespelare, aktuell i "Gengångare" på SVT) sätter upp verket på en festival i Aix-en-Provence 2011.

Även om det kan finnas en och annan novis som likt Julia Roberts Vivian i "Pretty woman" naturligtvis kan bli djupt gripen av Violettas öde och den kolossalt vackra musiken, är "Traviata" dock mest en film för dem vars förkunskaper om Verdis verk är gedigna. Det hela blir framförallt mer av en upplevelse om man är intresserad av den konstnärliga processen bakom kulisserna.

Tillvägagångssättet påminner en del om Frederic Wisemans "La danse", som nästan maniskt skildrade livet bakom kulisserna på Parisoperan.

Phillipe Béziat inkluderar också alla yrkeskategorier när vi får se uppsättningen av "La Traviata" växa fram. Kameran följer med som en fluga på väggen när repetitionsarbetet går sin gilla gång. Ibland kommer ett genombrott, ibland blir det rentav trist att se på.

Men fokus ligger i slutändan på stjärnan, den franska sopranen Natalie Dessay, som kämpar hårt för att göra sin Violetta till en människa publiken kan relatera till. Det blir kanske extra enkelt att göra just det under repetitionerna. Befriad från distanserande rekvisita och kostym hamnar musiken och texten verkligen i centrum och det är ett spännande sätt att ta sig an verket, även om vi aldrig får se det färdiga resultatet.

Miranda Sigander/TT