Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travfest med falukorv

Annons

Y Välkommen till travsport i världsklass, skriver Jan Quicklund i programmen till såväl kvällens som morgondagens tävlingar på Östersundstravet.

Travbanechefen lovar bjuda på oxfilé men serverar falukorv, hävdar jag.

jag brukar verkligen se fram mot den här helgen, att få vara delaktig i ett idrottsarrangemang som lockar tusen och åter tusen till travbanan, vi är ju inte direkt bortskämda.

V75 är travsportens elitserie, här samlas bästa hästarna, bästa kuskarna och bästa tränarna vecka efter vecka. Inte minst sommartid håller tävlingarna högsta kvalitet.

Men inte helgens dubbeltrav i Östersund, trots Jämtlands Stora Pris, JSP, med 750 000 kronor (en svindlande summa, egentligen) i förstapris.

Jag blev besviken när startlistorna kom i början av veckan.

Till Östersund har bara åtta av de 25 vinstrikaste tränarna på V75 hittills i år anmält sina hästar. Bland de som saknas finns Stig H Johansson, Timo Nurmos, Åke Svanstedt (som glömde anmäla i stimmet efter elitloppssegern) och Stefan Hultman.

Bara elva av de 25 mest framgångsrika V75-kuskarna finns på plats. Erik Adielsson och Björn Goop kommer inte, Svanstedt var inte aktuell att köra då hans numera upphävda avstängning skulle ha trätt i kraft i veckan och Lutfi Kolgjini, fjolårets stora publikfavorit, drog på sig körförbud över den här helgen.

En sådan här gång är jag tacksam för att Kari Lähdekorpi, Roger Walmann, ”Ludde”, Olle Goop och några till tar sitt ansvar och skickar hit hästar, att Örjan Kihlström, Johnny Takter, Torbjörn Jansson och Daniel Olsson kommer och bjuder på sina körkonster.

Annars hade vi fått nöja oss med Bergsåkersligan (som vi har här vid i stort sett varje tävlingstillfälle) samt gamla stötar som Jim Frick och Tommy Hanné, båda där bäst-före-datum gick ut för länge sedan.

ATT KÖRA V75 veckan efter Elitloppet är helt enkelt ingen hit. Hästmaterialet räcker inte till (Solvalla avverkade fem penningstinna tävlingsdagar, varav tre med V75, i förra veckan) och jag förstod aldrig varför Jan Quiklund och hans medarbetare jublade när de tilldelades den här helgen, även om man nu slipper krocken med Copenhagen Cup.

Sex svenska elitloppsdeltagare var därmed aldrig aktuella för JSP, trots de enorma prispengarna. Det går helt enkelt inte att tävla så nära inpå, hästarna måste hinna återhämta sig.

Raggningen av utländska ekipage gick också snett.

Och loppen runt JSP håller verkligen inte någon högre klass, inte ens Sven O Perssons Minne (Järvsöfaks kommer men de bästa norrmännen avstår) och anrika Storsjöpokalen.

Jag hoppas att Peter Forsbergs Adrian Chip med Robert Bergh i vagnen vinner årets upplaga av JSP. Det är, som jag ser det, den häst i det här startfältet som har den största potentialen att bli en riktig elithäst. Hästen har i unghästsammanhang sprungit in drygt 9,5 miljoner kronor, nu gäller det att bevisa klassen mot äldre hästar.

Här kommer det första riktiga testet för ”Foppas” stjärna. 750 000 är i så fall ruskigt bra betalt när man tittar på motståndet! (På Dannero tävlade man i gulddivisionen om ett förstapris på 150 000 kronor för tre veckor sedan, det startfältet var inte så mycket sämre...).

Jag hoppas också få se något av hemmaekipagen göra ett besök i vinnarcirkeln. Chansen borde finnas när konkurrensen, för att gälla V75, är magrare än på länge. Z

Mer läsning

Annons