Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trasigt larm ledde till att avloppsvatten rann ut i tjärn

Avloppsvatten har runnit ut vid en pumpstation i Klövsjö. Då larmet på pumpstationen varit trasigt sedan 2012 kunde bräddningen pågå i flera dagar.

Läckaget av avloppsvatten uppstod i somras och upptäcktes först när personal från kommunens VA-avdelningen gjorde ett besök på platsen. När läckaget upptäcktes hade bräddningen vid Lokvallarnas pumpstation pågått några dagar. Avloppsvatten hade runnit ut i ett dike som slutar vid en myr, ungefär 30 meter från myren finns en tjärn.

Att avloppsvatten hade kunnat läcka ut under flera dagar berodde på att larmet på pumpstationen inte fungerade. När miljö- och byggnämnden i Bergs kommun utrett händelsen konstaterar de att bräddningen hade upptäckts tidigare om larmet fungerat. Att larmet var trasigt har varit känt länge det skulle ha åtgärdats redan i oktober 2012, vilket aldrig blev gjort.

Nu måste kommunen vidta åtgärder, det har miljö- och byggnämnden bestämt. Kommunstyrelsen i Bergs kommun måste nu, ta bort slammet ur bräddningsdiket, ta mikrobiologiska prover på tjärnen. Dessutom vill miljö- och byggnämnden ha en förklaring till varför larmet inte fungerade och kommunen ska även installera ett larm.

Kommunstyrelsen kommer också att få betala en handläggningsavgift på 3760 kronor till miljö- och byggnämnden.