Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Transportstyrelsen: "Vi hade kunnat vara tydligare"

Anteckningar finns om att Linnea ska återkomma för att få hjälp med att häva ägarbytet av sin bil.
Men direkt när papprena om ett nytt ägarbyte kommer in till Transportstyrelsen godkänner myndigheten det.
– Jag tycker inte att vi har gjort något fel, säger Tomas Alm, utredare på Transportstyrelsen.

När Linnea inser vad som har hänt med sin bilaffär kontaktar hon Transportstyrelsen för att häva ägarbytet på bilen. Hon får rådet att avvakta en dag för att se om pengarna kommer in på hennes konto.

Men när Linnea återkommer dagen därpå har myndigheten i alla fall godkänt ägarbytet. Papprena kom nämligen in till Transportstyrelsen 08:46 och då godkände myndigheten dem direkt.

Varför blev det så?

– Oavsett om vi stoppar ägarbytesregistreringen eller inte och oavsett vad vi kommer fram till efter en utredning, ska man komma ihåg att även om vi gör det så får hon fortfarande inte tillbaka bilen eller pengarna, säger Tomas Alm, utredare på Transportstyrelsen.

Ni genomförde ägarbytet 08:46. Dagen innan hade ni sagt till Linnea att hon skulle höra av sig till er under nästa dag. Men då är ägarbytet redan genomfört. Hur kunde det bli så?

– Det kan jag förstå att man har synpunkter på. Sen kan jag fortfarande tycka att hon har sagt att hon har sålt bilen. Då finns det ingen anledning för oss att stoppa en ägarbytesregistrering.

Vi står och stampar. Ni har sagt en sak och sen gör ni en helt annan. Varför?

– ....(tystnad). Ja alltså det är jättesvårt att svara på för mig faktiskt.

När ni får in ett ägarbyte som i det här fallet, kan ni vänta med att hantera det eller måste ni ta tag i det direkt när det kommer in?

– Man kan skjuta på det, vi kan lägga en utredningsmarkering på fordonet i registret och ligger det en sådan utredningsmarkering ja då blir det inte automatiskt registrerat.

Fanns det en sådan markering i det här fallet?

– Nej.

Varför fanns inte det?

– Som jag uppfattar den här tjänsteanteckningen så hade vi kommit överrens med Linnea att hon skulle kontrollera att pengarna hade kommit annars skulle hon höra av sig igen innan man la in en sådan här utredningsmarkering.

I hela den här härvan, vad hade Transportstyrelsen kunnat göra annorlunda?

– Jag tycker inte att vi har gjort fel. Men jag kan tycka att vi skulle ha hanterat det på ett tydligare sätt.

Huruvida Transportstyrelsen gjorde fel eller inte är just nu under utredning hos myndigheten.