Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träningsdräktens estetik och naturlyrikens spänning

Ett fritt landskap på Galleri Eken. Sofistikerade skidskyttar på Clarion. Två olika berättelser från norr satte färg på helgens vernissager.

Karin Sjöquist bor i Haparanda men är på väg att flytta till Jämtland. Hon har arbetat vid tullen i Storlien och i Haparanda. Hon har gått kurser i keramik och måleri. Utställningen på Galleri Eken är hennes debututställning. Sjöquist målar med akryl, mest landskapsmotiv. Måleriet tar mycket plats på ytan, allt som trycks in gör att det blir trångt. Målningarna skulle vinna på att få mera utrymme och luft runt sig i större format. På "Soluppgång vid fjorden", där penseln gett struktur i färgen med ränder, ger en spännande och fri upplevelse. Målningen "Snasen" med den spegelblanka sjön och med fjällen i bakgrunden påminner om traditionellt, stämningsfullt landskapsmåleri. Hennes konst är en berättelse om det norrländska landskapet samt kärlek till djur och natur.

Hotell Clarion

Lennart Samor är till vardags bildlärare på Palmcrantzskolan. Samor ställer ut i samband med världscupstävlingarna i skidskytte i Östersund. Hans målningar finns både på Arctura och på hotell Clarion. Skidskyttarna är mera som former i målningarna. Att det just är skidskyttar som finns i bilden beror på deras färgglada träningsdräkter som tilltalar Samor rent estetiskt. Formen och färgen ställs in på rätt frekvens vilket skapar beröringspunkter och spänning mellan färgfälten i bilden. Allt är noga genomarbetat och är en slags konkret konst med figuren i mitten. Mycket av målningarna har en tidsanda som påminner om Lennart Rodhes måleri. Lennart Samor dras till akrylfärgen eftersom det passar hans temperament.

– Jag vill arbeta hela tiden, inte vänta i flera dagar på att färgen ska torka. Leken med komplementfärger fångar ögat med aktiva och passiva färger, säger han.

Intressant att se ett så koncentrerat och sofistikerat måleri.