Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt och kö till fängelser

Fängelser och häkten måste läggas ner för att Kriminalvården ska klara ekonomin.

Men trots det är justitieminister Beatrice Ask inte beredd att nu skjuta till ännu mer pengar.

Annons

– Kriminalvården får nästa år ytterligare 700 miljoner kronor och det är väldigt mycket pengar, säger Ask.
Hon konstaterar att anslagen till Kriminalvården under de senaste sex åren har ökat med 52 procent, vilket innebär att Kriminalvården är den myndighet som fått i särklass störst höjning. Anslaget har ökat från 4,8 till 7,3 miljarder kronor.
– Det finns inom Kriminalvården behov av förändring och förnyelse och det är myndighetens ansvar. Det är jag väldigt tydlig med, säger hon.
– Varje myndighet ska klara de ramar som finns. Det är uppgiften.
Ask konstaterar samtidigt att det hela tiden finns en diskussion om effektivitet och genomlysning av hur verksamheten fungerar och hon stänger inte dörren helt för framtida förändringar av anslaget.
I mitten av november ska Kriminalvårdens chef Lars Nyhlén presentera en utredning som visar vilka anstalter som måste avvecklas. Sammanlagt kan det handla om 15 fängelser och häkten samtidigt som ombyggnader och planer på nya läggs på is, sade Nyhlén till TT tidigare i veckan.
Under 2010 och 2011 tillförs 874 nya platser, men flera läggs ned och totalt handlar det flera hundra färre platser än tidigare. Köerna för att avtjäna ett straff blir längre.
– Jag bävar för vad som händer när polisen och åklagarna kommer att gå för högtryck. Allt kommer att halta, sade han.

Mer läsning

Annons