Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt i bassängen för eliten

/

Storsjöbadet stängdes för ombyggnad. Brunflobadet brändes ner.
Lik förbaskat återfinns flera Ägir-simmare i Sverige-eliten.
Hur har dom egentligen burit sig åt?

Annons
Somliga idrotter får sina maneger både krattade och målade, inte minst skidskyttet. Andra får nöja sig med skärvor utdelade på nåder, som simningen.
Att renoveringen av Storsjöbadet sammanföll med branden i Brunflo och att båda träningsarenorna försvann kan ingen anklagas för.
Att Ägir nu när Storsjöbadet är i drift igen fortfarande sätts på undantag skulle det kunna ramaskrias om. Det gör nu inte Ägir.
- Vi tänker inte ge upp. Vi jobbar på, säger chefstränare Dennis Wikström.
Vad är det då som jag som utomstående betraktare tycker att Ägir skulle kunna skrika högt av förtvivlan om.
I första hand om att en vanlig träningskväll ser ut så här:
På två av bassängens sex banor trängs hela elitgruppen på 17 simmare.
På en tredje bana får en fullstor nybörjargrupp samsas.
Resterande tre banor är reserverade (två) för badande allmänhet och (en) för "snabbsimmande" allmänhet.
Medan elitsimmarna får vara helskärpta för att under sina fartpass inte kollidera huvud mot huvud plaskar under den kväll jag besökte träningen fyra damer förnöjt omkring i nöjsamt majestät på badande allmänhetutrymmet.
"Den snabba banan" är helt tom om vi undantar några kallsupedoftande längder genomförda av två yngre herrar.
- Ibland kan de tre motionsbanorna vara helt tomma och vissa kvällar får vi bara disponera en enda bana, säger Dennis.
Fortfarande utan vare sig klagan eller skrik i rösten.
Hur det nu blivit så här att en av de få idrotter vi har i Östersund, i hela länet, som har aktiva på absolut elitnivå inte erbjuds drägliga träningsmöjligheter kan vi återkomma till i framtida artiklar.
Lite bättre blir det, ärligt talat, när Brunflobadet åter öppnas (även om det även där för Ägir handlar om att få utnyttja bara en del av bassängen).
En bra jämförelse annars för att förstå bilden är att tänka sig att hockeylaget ÖHC bara fick träna på en tredjedel av rinken eftersom övrig isyta vore reserverad för allmänheten, eller om Jämtland Basket fick klämma ihop sina spelare under en enda korg.
Usla möjligheter.
Träning under den långa tid båda baden varit stängda endast på 16-metersbanorna i Östbergsskolan och i Lit.
Och ändå simmare i Sverigeeliten och full verksamhet på simgymnasiet som, hör och störtförvånas, inte beviljas extratider under dagtid.
Hur har ni burit er åt egentligen, Dennis?
- Främst har vi klarat detta genom att vi tidigt bestämde oss för att inte lägga för mycket kraft på att klaga.
- Istället har vi lagt om träningen, tränat extra mycket på sommaren tack vare att Bert Sjödin sponsrade oss genom att öppna Lövstabadet tidigare än planerat och genom att de aktiva visat en mycket hög moral.
- Vi har gått igenom en väldigt tuff period och vi har tappat en del aktiva men totalt sett har vi behållit en även för mig överraskande hög kapacitet.
Genom lock och pock får jag Dennis att till sist vädra lite missnöje trots att han egentligen bestämt sig för att låta bli för att istället fortsätta i det tysta att vädja till hittills lomhörda öron i kommunkontor och i politikerkretsar.
- Istället för att behandlas som en viktig del av idrottsrörelsen betraktas vi som ett särintresse.
- Vi når inte fram med våra argument eller våra förslag och i förlängningen är det ett hot mot vattensporterna i Östersund.
Ett frapperande exempel är att kommunen till och med tagit upp konkurrens med föreningen om simskoleverksamheten. Bland annat med motiveringen att den ses som en av Ägir vinstdrivande verksamhet.
Dennis Wikström skakar bara uppgivet på huvudet.
Är Östersund rent utav sämst i klassen?
- Nejdå. Det finns andra kommuner som har en lika snäv syn på den här sporten.
- Å andra sidan finns det massor av kommuner som verkligen satsar på simningen och samråder med simklubbarna. Till och med, vilket ju är naturligt, innan nybyggnader, reparationer eller ombyggnader genomförs.
- När vi försökt lägga förslag har vi haft noll respons.
Kanske ses det som fult att ni rakt ut säger att ni bedriver en elitsatsning?
- Så kan det möjligen vara, men inte skäms jag över att vi har som mål att våra bästa simmare ska nå internationell elitnivå. Det är jag stolt över.
- Men det är elitgruppen som i dag består av 17 simmare.
- Aktiva tävlingssimmare på alla nivåer har vi i dag cirka 100 plus simskolan, så inte går det att säga att vi är en renodlad elitklubb. Att vårda breddverksamheten är givetvis väldigt viktigt och prioriterat.

Mer läsning

Annons