Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trampare trotsar vinter och kyla

Årets satsning Vintertramparna i Östersund startades under torsdagskvällen. Då fick de ett hundra cyklisterna skriva på sina kontrakt och lovade därmed att göra minst sex av tio jobbresor i sadeln.

Totalt var det 430 personer som ansökte om att få vara med. Men bara 100 valdes ut. De hundra personerna fick skriva under ett kontrakt där de lovade att göra en majoritet av vinterns jobbresor på cykel.

Vintertramparna har också lovat att alltid använda hjälm och får i samband med deltagandet både hjälm, dubbdäck och nya cykellysen. Syftet med satsningen är att minska utsläppen av koldioxid och samtidigt främja användandet av cykelhjälm samt förbättra deltagarnas hälsa. Tomas Jonsson är en av dem som har valt att hoppa på satsningen.

– Jag tänkte väl att det kunde vara en kul grej att pressa sig och ta cykeln i stället för bilen, säger han och berättar att han har cirka 9 kilometer enkel väg till sitt arbete.

För honom handlar det mest om utmaningen och att förbättra hälsan.

Petra Burgman är en annan av de 100 vintertramparna.

– Jag har cyklat hela sommaren på en dålig cykel och nyss köpt en ny. Jag tänkte att jag skulle satsa på det här i vinter, säger hon och berättar att hon nyligen flyttat upp från södra Sverige.

Petra Burgman uppskattar att hon har cirka sju kilometer till sitt arbete och för hennes del handlar deltagandet i Vintertramparna både om att spara på miljön och att förbättra hälsan.

Vintertramparna är ett projekt som drivs av Östersunds kommun och är med årets satsning inne på sitt femte år. I år är även länsstyrelsen med och finansierar projektet.