Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverkets planer möts av kritik: "Brunflo dör ut om E14 flyttas"

– Jättetråkigt om E14 flyttas. För vem ska den nya vägen byggas egentligen?
Lena Magnusson som driver konditoriet i Brunflo blickar mot vägen där många av hennes kunder finns.

– Vi är så beroende av vägtrafikanterna härutanför, säger Lena Magnusson som anser att frågan om ny dragning av E14 är en jätteviktig för hela orten.

– Det är så dumt, hela samhället dör ut med tanke på vad som händer med servicen och butiker häromkring om E14 ska dras utanför. Det är tillräckligt tufft att bo på landet som det är.

Konditoriet är också en samlings- och mötesplats som fyller en funktion när ensamheten breder ut sig alltmer i dagens samhälle, konstaterar Lena Magnuson som drivit konditoriet i 15 år och själv är återvändande brunflobo.

Kjell Lindström driver en butik med fiskeutrustning intill E14 sedan 18 år.

– Jag har det mesta av årsomsättningen under juni-augusti och stora delar av den hänger ihop med turismen som passerar utanför butiken, säger Kjell Lindström.

– Flyttas E14 är det bara att spika igen butiken. Jag kommer inte att kunna ha en butik med samma standard som i dag och det går inte att leva bara på lokalbefolkningen.

– Det kommer inte heller att finnas underlag för två livsmedelsbutiker och två mackar i Brunflo om vägen flyttas och servicen kommer att minska. Men visst, det kommer att bli skönt att bli fri trafiken när jag är pensionär och gör promenader, säger Kjell Lindström.

På torsdag kväll ska Trafikverket ha öppet hus om planerna i IOGT-lokalen i Brunflo.

LT har träffat fler brunflobor inför det mötet.

– Det kanske räcker med att förbättra det alternativ som finns i dag. Men det lila alternativet, "Dalen", verkar bra om det ska byggas nytt, säger Åke Persson som bor nedanför järnvägen och är Brunflobo sedan 35 år.

Han tittar på kartan över alternativa vägkorridorer:

– Det viktigaste är väl att det blir så praktiskt och billigt som möjligt. För mig personligen har det inte så stor betydelse vilket alternativ det blir.

Nollalternativet och köra på som i dag är det realistiskt?

– I så fall måste det förbättras genom att göras bredare, säger Åke Persson.

Flera vi träffar är inne på nollalternativet, nuvarande E14.

– Jag kommer att åka på gamla vägen ändå även om det byggs en ny väg. Det bästa vore att bygga en gångväg efter gamla vägen och därigenom höja trafiksäkerheten, säger Benny Nässén som bor i nedre delarna av Brunflo.

– Nollalternativet innebär inga konflikter med kulturmiljö, fornlämningar och höga naturvärden och Brunflo centrum fortsätter att vara levande, sammanfattar en person som vill vara anonym.

Även de nya alternativen får stöd.

– I Brunflo är det inte så mycket trafik på vägen jämfört med många andra ställen, säger Eva Andersson som flyttat runt en del i Sverige.

– Hellre något av det röda eller lila alternativet om det ska byggas nytt.

Frågan engagerar...

– Inte det gröna vägalternativet uppe i skogen. Hellre det röda eller lila alternativet närmare centrum, säger Bert Andersson som bor i Gällö och brukar åka in till Brunflo någon dag i veckan för att handla.