Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket tackade nej till norsk tåghjälp

Det knorras lite surt på norska sidan efter att Trafikverket stängde all tågtrafik vid Stora Helvetet i november förra året.

I slutet av november stängde Trafikverket den 150 meter långa järnvägssträckan vid Stora Helvetet, i Kopperå, då banvallen började röra på sig. Sedan dess har all godstrafik på banan varit stoppad.

Och det är oklart hur länge stoppet kommer att gälla.

Det vi vet just nu är att Trafikverket kommer att presentera en slutrapport efter semestrarna, den 20 augusti, om hur banvallen ska åtgärdas, när det kan vara klart och hur mycket det kommer att kosta.

Norska dagstidningen Trönder Avisa konstaterar i en artikel att Jernbaneverket har erbjudit kollegorna på Trafikverket på svenska sidan norsk experthjälp.

"Jernbaneverket har erbjudit norsk hjälp och hävdat att åtgärderna rent tekniskt inte är problematiska", står det i tidningen.

Men Trafikverket har tackat nej till erbjudandet.

Den norska passagerartrafiken, med tåg och buss till och från Norge över Storlien, minskade med tusentals personer under de fyra första månaderna i år.

Trönder Avisa rapporterar om att antalet resenärer har minskat från nästan 20 000 passagerare mellan januari och april 2013 till 17 000 under motsvarande period i år.

Det är alltså inte tvärstopp för kollektiv transport över gränsen, men enligt den norska tidningen är de norska resenärerna missnöjda med att tvingas åka buss i stället för tåg.