Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket storsatsar på vildmarksväg

En av länets trafikfarliga vägar ska rustas upp för 60 miljoner kronor. Det handlar om åtta mil av Vildmarksvägen, sträckan mellan Gäddede och länsgränsen mot Västerbotten.

– Vi ska ta ett helhetsgrepp på den här vägen och har börjat med att genomföra trumbyten före vintern för att minska riskerna för sättningar. Till våren är det dags att börja med beläggningen, förklarar Kjell-Arne Blom som är länsplanerare på Trafikverket.

Enligt honom har den aktuella sträckan inte åtgärdats i någon större omfattning sedan vägen över Stekenjokk anlades i slutet av 60-talet. Det är med andra ord hög tid. Inte minst för att trafiksäkerheten ska bli bättre.

– Det har hänt en del incidenter med motorcyklar och husvagnar längs den här vägen eftersom det har varit mycket spårbildning. Så det är verkligen på tiden att det blir någonting gjort, säger Kjell-Arne Blom.

Den entreprenör som har fått uppdraget att åtgärda vägen är Lemminkäinen. Arbetet kommer att påbörjas vid länsgränsen för att sedan fortsätta söderut till Junsternäset strax norr om Gäddede. Entreprenören har 2014 och 2015 på sig att asfaltera sträckan och kommer under arbetets gång även att förstärka vägen där tjälen har ställt till med störst problem.

Förutom trafiksäkerheten finns ytterligare en anledning till att Trafikverket vill rusta upp vägen.

– Om det blir en etablering av en gruva så vill vi att det ska vara en bra väg, säger Kjell-Arne Blom.

Några större störningar i trafiken tror han inte att vägarbetet ska orsaka.

– Det är väl som vanligt när det är beläggningsarbeten på somrarna att det blir omledningar men några större problem ska det inte behöva innebära.