Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket satsar 400 miljoner på järnvägarna

Trafikverket rustar inför den kommande vintern.

Järnvägsnätet är högprioriterat och tillskjuts 400 miljoner kronor.

– Vi kommer att införa åtgärder även i Jämtland, säger Björn Östlund, chef för Trafikavdelningen på Trafikverket.


Östersund


Den förra vintern räknas som den kallaste på över 20 år i Sverige. Stora snömängder och sträng kyla vållade problem för järnvägsnätet och tågtrafiken i hela landet, med över 83.000 förseningstimmar. Dubbelt så många som under en vanlig vinter.


Jämtland klarade krisen bra jämfört med det övriga landet.


– De stora problemen skedde i Mälardalen och Stockholmsområdet. Det är bara att konstatera; när vi kommer upp till områdena kring Jämtland så är man bättre rustade för sådana här vintrar. Det finns en annan vana, säger Björn Östlund.


– Samtidigt är det så att järnvägsnätet sitter ihop, så problem i nätet söderut drabbar ju även resenärer från Jämtland. Godstrafiken blev också väldigt lidande under den gångna vintern.


• Vilka regionala satsningar görs på Jämtland och Härjedalen under den kommande vintern?


– Vi hade ett möte med Jämtland/Härjedalens turistråd i tisdags, där vi presenterade satsningarna regionalt. Mycket av problemen i järnvägsnätet ligger som sagt söderut. Men även i Jämtland kommer vi att tillföra åtgärder. Framförallt handlar det om linjeringsarbete; att få bort snön från tåg och räls.


Trafikverkets åtgärder inför vintern 2010/2011 kommer att bestå av:


• Ökad snöröjningsberedskap.


• Utveckling av beredskapsplaner.


• Bättre trafikinformation till resenärer och godstransportörer.


• Uppgradering av växlar och växelvärme.


– Det är omöjligt att garantera helt problemfria vintrar, men vi gör nu alt vi kan för att på bästa sätt utnyttja dom resurser vi har, säger Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket.