Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket: Ingen har ännu vägrat att köra på vägen

Byborna i Havsnäs rasar över den usla vägen och skolskjutsen anser att den utgör en fara. Mats Olofsson på Trafikverket köper inte det argumentet.

– Bedömer man att vägen är farlig så ska man inte köra där, särskilt inte när man skjutsar barn.

LT har under hösten fått många påstötningar från Havsnäs, angående vägen som de boende har som enda alternativ när de ska till skola, arbete, hälsocentral eller butik.

– Den har aldrig varit så fruktansvärt dålig som i år, säger Sven-Artur Engström.

Han anser att vägen är livsfarlig, och säger att skolbilen har svårt att komma fram.

– De har täckt vägen med blålera, det är rena såpan.

Taxi Strömsund sköter skolskjutsarna. Chauffören Märta Andersson berättar att hon skjutsar barn efter denna sträcka tre gånger per dag. Hon hävdar, som många andra, att vägen är i mycket sämre skick än tidigare år. Att säga att vägen är dålig är en underdrift, anser hon.

– Det är bara förnamnet, vägen går inte ens att jämföra med tidigare år. Den är täckt av en svart gegga, det är en fara att köra på den.

Trafikverkets samordnare, Mats Olofsson, medger att de har fått ta emot många klagomål angående denna väg. Man klagar på att den dammar när det är torrt, och att det är kletigt när det regnar.

– Men det här är en grusväg, och grusvägar uppför sig så.

Han säger att vägen har en lägre bärighet och därför finns inte lika höga krav på standard. Tung trafik ska inte trafikera den utan bör välja andra sträckor. Att vägen skulle vara en trafikfara tror han inte på.

– Vår driftsledare har en bra kontakt med entreprenören och ingen av dem bedömer vägen som trafikfarlig. Det skulle vi aldrig tillåta. Vägen sköts till och med bättre än vad den enligt reglerna ska göras.

Han förklarar att vägen innehåller "Offerdalsgrus", vilket klassas som en sämre sort, men är vanlig i länets grusvägar. Det myckna regnandet påverkar vägen negativt.

– Vägen uppfattas som sämre eftersom vattnet går ned i vägbanan så att den blir lite gungig.

• Många säger att ni har täckt vägen med blålera, är det sant?

– Ja, det kallas väl blålera här i trakten. Leran är för att binda ihop vägen, annars skulle den bara bestå av vassa stenar.

• Bland annat skolskjutsen påstår att vägen är mycket sämre i år, och att den är farlig att köra. De har lång erfarenhet av transporter längs denna väg, borde inte deras synpunkter tas på allvar?

Mats Olofsson säger att han blir riktigt upprörd över att höra detta.

– Det är stora ord. Den som framför fordonet har alltid det främsta ansvaret att tänka på säkerheten, bedömer man att vägen är farlig så ska man inte köra där, särskilt inte när man skjutsar barn.

• Vad händer då när skolskjutsen vägrar att köra på vägen?

– Då stänger vi självklart vägen, men det har aldrig hänt.