Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket får kritik

Norrlandsförbundet riktar skarp kritik mot Trafikverkets nationella plan för transportsystemet 2014-2025.

"Trafikverket medverkar till att avfolka Norrland" heter det bland annat.

Den 14 juni redovisade Trafikverket ett förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025. Och under våren 2014 fattar regeringen beslut om planens innehåll och inriktning. 1 oktober var slutdatum för att lämna in remissvar på planen till regeringskansliet där den politiskt obundna intresseorganisationen Norrlandsförbundet har lämnat in synpunkter som rör järnvägsinfrastrukturen. Och kritiken är massiv och skarp. Förbundets skriver "tyvärr saknas de satsningar som står i proportion till behoven"..."Det behövs större satsningar i Norrland, inte mindre" och skriver vidare:

"På något sätt får vi känslan att Trafikverket först och främst gjort alla de satsningar som ska göras söder om Dalälven. De återstående medlen används därefter till satsningar i Norrland".

Järnvägssatsningarna är för få enligt Norrlandsförbundet och anger flera skäl till det:

• De uppfyller inte skogsnäringens och industriproduktionens behov av järnvägsinfrastruktur.

•Inlandsbanan behöver rustas upp, inte minst norra stambanan.

• Förslaget tar inte hänsyn till de långa avstånden i Norrland.

•Förslaget stödjer inte utvecklingen av turistnäringen i Norrland.

Trafikverket kan genom sina förslag också styra var människor kan bo och arbeta anser Norrlandsförbundet och föreslår att ett större antal offentliga arbeten i stället borde flyttas till andra delar av landet, för att minska trycket på infrastrukturen i Stockholm.