Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikproblem kan lösas med cykelvägar

Betongfabrik ska bytas ut till handelsplats.

Men koldioxiden beräknas öka och trafiksituationen kommer att kräva åtgärder.

– Vi vill bygga cykelvägar och satsa på busstrafiken så man inte hela tiden är bilberoende.

Det säger Mona Modin Tjulin ordförande i miljö- och samhällsnämnden om den planerade nya handelsplatsen i Östersund. För där en betongfabrik i dag står kan det redan i början av sommaren stå strängt upptagna tjänstemän som blickar ut över området och planerar för när spaden ska sättas i marken.

Detaljplanen är utställd i stadshuset och under onsdagskvällen kunde diskussionssugna människor vädra sina åsikter på samrådsmöte med berörda politiker.

Få personer kom.

Det står klart att området kommer rymma 1600 kvadratmeter, bruttoarea, för handel, 260 parkeringsplatser och byggnader av varierande storlekar, färger och material.

Men faktum kvarstår, och det är inget som politikerna stack under stolen med, trafiken kommer att öka i området och koldioxidutsläppen likaså, även om de inte beräknas bli alarmerande höga.

– Vi är medvetna om trafiksituationen och vi håller på att se över den. Sen vill vi bygga cykelvägar och se till så att folk åker mer buss i stället för bil, säger Mona Modin Tjulin.

Per Nielsen är projektledare på TK Development, ett utvecklingsbolag som skapar idén kring handelsplatsen. När byggnader och området är klart säljer TK Development byggnaderna till eventuella intressenter, som fastighetsbolag. För Per är trafiksituationen kanske än mer viktig.

– Finns det inga företag som vill köpa lokalerna på grund av trafiken ja då måste man få till en lösning som gör att företag vill köpa det vi har. Då får vi diskutera med kommunen om det är något som kan ändras, säger han.

Vad anser du då, varför behöver Östersund en handelsplats som den här?

– Det här handlar om en helhet om hela Östersund, få folk att stanna kvar, jobb. Det är också ett måste för att kunna slåss om konkurrensen från Sundsvall.