Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikpolisen: "Vi har ökat kontrollerna i terrängen"

– Vi kör mer skoterbevakning än på många år just nu, säger Anders Könberg, chef för trafikpolisen i länet.

Annons

Ute i länet, framför allt i vinterturistområdena, pågår en konflikt mellan buskörare och markägare, men väldigt lite av striden kommer till trafikpolisens kännedom.

Det noterar Anders Könberg, chef för trafikpolisen i länet, som tvärtom tycker att buskörningen eller åtminstone anmälningsfrekvensen har minskat.

– Det beror lite på vintern. Det har varit lugnt tidigare år när det har varit lite snö.

Hur mycket är ni ute och bevakar skoterkörningen?

– Resurserna är ju som du säkert hört 100 gånger knappa, men huvudansvaret för skoterövervakningen har närpolisområdena i fjällvärlden.

Men trafikpolisen har tänkt om vad gäller skoterbevakningen.

– Vissa säsonger dör det lika många i terrängen på snöskoter som på vägen, så vi har ökat kontrollerna i terrängen. Tidigare år gjorde trafikpolisen nästan ingenting vad gällde terrängbevakning. Nu kör vi skoterbevakning mer än på många år.

Så här säger en LT-läsare om polisens skoterbevakning:

"Spelar ingen roll om det finns regler, polisen gör inget trots anmälan. Polisen tar istället trimmade moppar som är lätt "byte" i stan/gk".

– Det där är ju inte sant. För det första så håller vi inte på med trimmade moppar under skotersäsong. Vi gör det vi kan men man måste ha ett så pass sunt förnuft och förstå att vi inte alltid kan komma på direkten om någon ringer om att skotrar kör på en åker.

En annan läsare anser att så kallade högkamsmattor på mer än 32 millimeter borde förbjudas. Höga kammar gör friåkningen utanför leder lättare.

– Spelar ingen roll hur höga kammar du har på din skoter om du bara kör med förnuft.

Anders Könberg är mer bekymrad över ombyggda avgassystem, så kallade trimpipor.

– Det låter ohälsosamt mycket och det är inte tillåtet, men ska man lägga något förmaningstal så har du dina höga kammar och kör med förnuft och likaså har ett avgassystem på skotern men kör med förnuft, så kan du samsas med de andra i fjällvärlden.

Hur gör trafikpolisen i påskhelgen?

– Minst halva personalstyrkan är i tjänst, fast då prioriterar vi vägarna. Fast vi kommer att åka skoter i påsk, men jag vet inte vart vi kommer att köra skoter under påsken på grund av att jag inte har uppdaterat mig om påskens kontroller