Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träffar flyktingfrågan mitt i hjärtat

Annons

Är detta en barnbok? Den ser precis ut som ett pass och titeln Om det var KRIG i Norden känns väldigt främmande. Att det skulle kunna hända något riktigt hemskt, härdsmälta i ett kärnkraftverk, en svår översvämning med många döda eller ett stort ras i en gruva, det finns liksom inte i vår föreställningsvärld. Ännu mindre att det skulle kunna bli krig. Däremot kommer många människor hit till oss, på flykt från krig och katastrofer. Kan vi sätta oss in i deras situation?

Tänk om Stockholm och nästan hela Sverige blivit bombat, om huset där vi bor har hål i väggarna, fönsterrutorna krossade och taket borta. Det regnar in, vintern är på väg, vår enda möjliga tillflykt är källaren. Farmor och farfar dog när vårdhemmet bombades. Mamma har lunginflammation och storebror har förlorat fingrar i en minsprängning men vill absolut gå med i en motståndsgrupp. Boken talar till ett du, ett barn som hela tiden är rädd och hungrig men värst är kölden fast det bara är november. En bild visar två figurer som springer över Sergels torg med vattenhinkar, vattenledningarna är sprängda och krypskyttar lurar på taken. Den europeiska unionen har brutit samman och demokrati är förbjudet. Nu finns en Diktator, en Enhetspolis och en plan att Sverige ska bli en stormakt. Efter en flykt genom Europa hamnar familjen som asylsökande i södra Egypten, där svenskar betraktas med misstroende. Ljushåriga och blåögda, de kan inte språket och förstår inte koderna i ett kulturland. Betraktas inte ens som riktiga flyktingar, de hade ju råd att ge pengar till smugglarna ... Fördomarna känns igen.

Genom att vända på perspektivet och ändra rollerna har Janne Teller träffat flyktingfrågan mitt i hjärtat. Att se sig själv i andra, ett nyttigt och omskakande tankeexperiment. Illustrationerna är fragmentariska och svårtolkade, tecken och stämplar i ett pass – symbolen för en möjlighet att leva i fred. Teskedsorden gav boken Vem är du? En bok om tolerans till alla tredjeklassare. Janne Tellers bok har blivit prisbelönt av samma sällskap och lämpar sig för barn från ungefär tio år och alla vuxna såklart. Allra bäst blir det om vuxna och barn läser tillsammans och pratar om innehållet. Så kan kriget drabba en storstad, hur skulle det bli här i Jämtland om Tellers dystopi blev verklighet? Är vår beredskap för överlevnad god?