Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träffade sina brevvänner och spelade landskamp

/
  • Det var 14 förväntansfulla elever som  skulle få träffa sina norska brevvänner.

I början av oktober drog år 1-4 på Klövsjö skola iväg till sina brevvänner i Dalsbygda, Norge.

Annons

Det var 14 förväntansfulla elever som samlades och resan över gick fort med sång och brevläsning (vi fick brev dagen innan från våra brevvänner i Norge).

När vi närmade oss gränsen föll snön vit, en del elever blev lite oroade att vi inte skulle kunna genomföra den tänka landskampen i fotboll.

Väl framme väntade minst lika förväntansfulla norska barn. De hade en tom stol vid sin bänk där vi, deras brevvänner fick ta plats, och vi började besöket med att bli bjudna på matpakke, en liten låda med smörgåsar. I Norge får inte barnen någon lunch utan de får ta med sig egna smörgåsar. De kan köpa en kvarts liter mjölk eller en chokladdryck för 350 kronor per termin.

Efter att vi fått lite i magen drog de iväg ut med sina nyfunna brevvänner. Vi lärare stod bara och njöt och såg på hur väl de tog hand om varandra och försökte förstå varandra så gott det gick. Väl inne igen pratade vi om hur olika/lika ord vi har i vårt språk. Gulrot= morot, Albert Åberg = Alfons Åberg, Ole, Dole ,Doff = Knatte, Fnatte och Tjatte, moro = rolig, kjole = klänning, skirt = kjol.

Sedan lekte vi ”Siv och Knut” som på svenska går under namnet ”Sista paret ut och kut”.

De bjöd på tacos till middag och till den hade Pippi skickat med sockerdricka från Sverige, vilket var mycket uppskattat från våra norska vänner.

Efter maten blev det landskamp i fotboll. Sverige vann med 3-1.

Kvällen blev lång med egna påhittade lekar och de flesta sov inte förrän efter tolvslaget.

På fredagen åt vi frukost och packade ihop och begav oss till Röros där vi tittade på den plats där forbönderna kommer in till marknaden, vi tittade på gränden där de spelat in scenen ur en Pippifilm, vi gjorde även en snabb tur in i en matvaruaffär för att se hur en norsk sådan såg ut.

Självklart stannade vi på Riksgränsen för att stå med ett ben i Norge och ett i Sverige!

Resan avslutades med ett besök hos Birgitta Eriksson i Vemdalen där vi fick titta på hennes alpackor.

Denna resa var ett led i att Klövsjö IF firat 100 år i år och att de under de senaste 60 åren haft ett utbyte med Os/ Nansens idrottsförening. Vartannat år har de svenska herrarna och damerna åkt till Norge för att spela fotboll och umgås och vartannat år har de kommit till oss i Sverige. Vi har under förra läsåret läst om klubbens historia och brevväxlat med jämnåriga i Dalsbygda, varav två av barnens föräldrar har varit med och spelat. Vi har även läst om forbönderna och sett när de drog iväg på sin resa i vintras.

Resan blev möjlig tack vare ett bidrag från ”Hedvig Olofssonsstiftelse” och via barnens brödförsäljning.

Detta blev en otrolig upplevelse för barnen och ett minne för livet. Nu håller vi tummarna för att de norska barnen tar sig till oss någon gång under våren.

Karin, lärare Klövsjö skola

Mer läsning

Annons