Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tove Lo: "Det är rå och ärlig pop"

Tove Lo är en framgångsrik låtskrivare med låtar till artister som Icona Pop, Gavin DeGraw och Girls Aloud i bagaget. Nu har hon släppt sin debut-EP.

– Det är rå och ärlig pop med mycket fokus på sång och trummor. En mix mellan organiskt och elektroniskt, ganska melankoliskt.

Så beskriver Tove Lo sin musik. Det var på Rytmus musikskola som musikintresset väcktes på allvar hos singer/songwritern. Men att skriva egna texter är något som alltid har lockat henne:

– Jag har alltid gillat att skriva egna texter och jag skrev mycket dikter och noveller som yngre, säger hon.

Att gå på musikskola var som paradiset för Tove som själv inte kommer från en musikerfamilj. Efter att ha sjungit i ett band ett tag ville hon skriva själv och producera eget material. I ett skjul på kusinernas trädgård satte hon upp en studio.

Vintern 2011 satte allt i gång på riktigt då hon blev upptäckt som låtskrivare. Hon har bland annat jobbat med den världsberömde svenske producenten och låtskrivaren Max Martins låtskrivarteam.

– Det är egentligen ganska odramatiskt. Jag har jobbat med människor som Max Martin har haft lite koll på och då fick han väl koll på mig också. Jag kommer ingå i en massa roliga projekt som han och Johan "Shellback" Schuster håller på med. Det är fantastiskt kul.

Ep:n "Truth serum" som släpptes i mars handlar om en personlig kärlekshistoria från start till slut.

– Det är en öppen, ärlig och personlig berättelse.

Om Tove ändrat uppfattning om musikbranschen nu när hon också står bakom mikrofonen är svårt för henne att svara på:

– Jag har aldrig känt ett hat mot den här branschen, för jag har aldrig riktigt fattat hur den fungerar. Det gör jag fortfarande inte. Det är mycket politik och hierarki som jag inte bryr mig om.

Trivs du med det livet?

– Så länge det handlar om musik så trivs jag.

Tove Lo, lördag, Stora Dans, 22.45

Natalie Demirian/TT

natalie.demirian@tt.se