Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tove Jansson 100 år – En förnämlig biografi

Mest känd är hon som Muminfamiljens skapare och upphov till en gigantisk, världsomspännande Muminindustri med museer, temapark, teater, långfilmer, TV-serier och böcker utgivna på 43 språk.Men Tove Jansson var mycket mer än Muminfamiljens skapare. När hon dog 2001 lämnade hon ett enormt livsverk efter sig som författare av romaner, noveller, sagor och poesi, som bildkonstnär, illustratör, scenograf, serietecknare och dramaturg.

I år skulle Tove Jansson ha fyllt 100 år, vilket kommer att uppmärksammas på många olika sätt. Den bästa hyllningen är förmodligen den stora och rikligt illustrerade biografi som konsthistorikern Tuula Karjalainen skrivit, säkert den bästa sammanfattning som gjorts av Tove Janssons livsverk.Tove Jansson. Arbeta och Älska heter boken med titeln hämtad från det ex libris

Tove Jansson skapade redan tidigt i sin karriär: Labora et Amare. Arbeta och älska. Vilket var det viktigaste för henne under hela hennes liv. Toves liv och konst var tätt sammanlänkade – hon skrev och målade sitt eget liv, som biografen Tuula Karjalainen formulerar det.

Under en 70 år lång och framgångsrik karriär med världsberömmelse gav hon ut 15 böcker om Muminfamiljen och lika många romaner och novellsamlingar, hon gjorde oräkneliga bokillustrationer, utmanande politiska teckningar i tidskriften Garm och skrev dikter och sånger – vem har inte nynnat på hennes otroligt populära Höstvisa? Ändå såg hon själv det mesta av allt detta som hobbyer, för det var egentligen som seriös konstnär hon ville bli känd och ihågkommen. Hon förberedde sig i mer än tio år på debuten som konstnär, men blev snålt uppmärksammad. När hon däremot slog igenom med sin seriestrip om Muminfamiljen, som spreds för tjugo miljoner läsare i ett fyrtiotal länder anklagades hon för att ha sålt sin själ på kommersialismens altare.

Tove Jansson växte upp i ett konstnärshem i Helsingfors som enda barnet till bildhuggaren Viktor Jansson och hans svenskfödda hustru Signe Hammarsten. Familjen kom att bli exponerad på många sätt i Tove Janssons konst och berättelser under åren. I själva verket fanns den med i allt hon skrev, tecknade och målade under dryga sju decennier. Precis som Mumintrollet är hennes alter ego går Faffan och Ham, som föräldrarna kallas, igen i olika texter, för att inte tala om alla personer ur Toves umgängeskrets av konstnärer, författare, vänsterintellektuella och älskare. Arbetet går alltså först för Tove Jansson. Sen kommer kärleken, till både män som Tapio Tapiovaara och Atos Wirtanen och till kvinnor som Vivica Bandler och Tuulikki Pietilä – Tove Jansson lever ju öppet lesbiskt mer än halva sitt liv – och kärleken blir förr eller senare till konst. Tove Jansson skriver sitt liv.

Det var alltså måleriet som Tove Jansson ville göra till sitt livsverk. Men vad kommer hon på längre sikt att bli mest ihågkommen för? Muminberättelserna är trots allt unika och de är lika levande nu som när de skapades för femtio, sextio och sjuttio år sedan. De första tillkomna under Vinterkrigets ångestladdade dagar i Finland och senare i Atombombens skugga. Frågan både då och nu är om de är skrivna för barn eller vuxna? Jag tror att Tove Jansson berättar för både barn och vuxna samtidigt och det tycks nog också hennes biograf luta åt.Tuula Karjalainen har lyckats sammanfatta en mycket komplex personlighet och ett konstnärsliv som går utöver det vanliga på ett beundransvärt lättöverskådligt sätt. En kronologisk framställning ger också plats för det tematiska när det gäller såväl konst som privatliv.

LO Rindberg