Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tove har fått ett nytt hjärta

Nu har 23-åriga Tove Jenssen från Östersund fått ett nytt hjärta och hälsar från sjukbädden på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg att hon mår bra.

Annons

LT har tidigare berättat om Tove Jenssen som var en av 30 personer i landet som väntade på ett nytt hjärta. Nu har hon dragit vinstlotten och fått ett nytt, friskt hjärta och återhämtar sig på sjukhuset tillsammans med sin familj.

"Hej Anita! Jag är i Göteborg och har fått ett nytt hjärta". Det skriver Tove Jenssen i ett kort meddelande till mig via sms.

Jag träffade henne på Östersunds sjukhus i mitten av oktober då det var nationell donationsvecka. Då hade hon varit kopplad till en hjärtpump, ett så kallat Berlinhjärta, i två veckor.

Hon såg pumpen som en bro över till nästa liv och väntade varje dag på samtalet från Sahlgrenska sjukhuset med budskapet att de hade ett hjärta som passade henne.

Men först, för att Tove Jenssen skulle få leva, måste någon dö som hade bestämt sig för att donera sina organ.

– Jag väntade mitt andra barn, men i 32:a veckan fick jag ett väldigt tryck över bröstet. Jag trodde att det var barnet som sparkade, men det blev inte bättre så jag sökte mig till förlossningen, berättade hon då.

Det visade sig att Tove hade fått en svår hjärtsvikt. Hon flögs till Sahlgrenska sjukhuset där de tog ut barnet i 33:e veckan. Tove blev allt sämre. Till sist hade hjärtat 10-15 procent av sin normala kapacitet.

Hon sövdes ner under tre veckor och vaknade kopplad till en maskin med fyra slangar i magen. Då fick hon också beskedet att hon behövde ett nytt hjärta för att överleva.

Sedan har hon tappert kämpat med sin pump på sjukhuset i Östersund. Hon har haft ständiga permissioner för att kunna träffa sin familj och hon är glad över att lille Adrian, som nu är drygt sex månader, överlevde.

"Jag mår bra, men orkar inte prata riktigt än", skriver hon vidare i ett sms. "Allt gick bra, som en vanlig hjärttransplantation i det stora hela".