Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tove, 23 år, väntar på ett hjärta

I två veckor har 23-åriga tvåbarnsmamman Tove Jenssen från Östersund väntat på att få ett nytt hjärta. Under tiden är hon kopplad till ett artificiellt hjärta, Berlinhjärta, eller snarare en blodpump.

Annons

Tove Jenssen ser pumpen som en bro över till nästa liv och väntar varje dag på telefonsamtalet från Sahlgrenska sjukhuset att de har ett hjärta som passar henne.

– Jag väntade mitt andra barn, men i 32:a veckan fick jag ett väldigt tryck över bröstet. Jag trodde det var barnet som sparkade, men det blev inte bättre så jag sökte mig till förlossningen, berättar hon.

Där konstaterades att hon hade fått en svår hjärtsvikt. Hon flögs till Sahlgrenska sjukhuset där de tog ut barnet i 33:e veckan.

– Beskedet var att jag kunde bli bättre eller sämre efter det, jag blev sämre. Hjärtat har 10-15 procent av sin normala kapacitet och det var fyra gånger så stort som ett vanligt hjärta, fortsätter hon.

Tove sövdes ner under tre veckor och när hon vaknade upp var hon kopplad till en maskin med fyra slangar i magen.

Beskedet var; du behöver ett nytt hjärta för att överleva.

Hur tog du emot det beskedet?

– Ganska bra, jag sörjde mer att vi inte fick vara en familj. Men jag är glad att Adrian, i dag fem månader, överlevde. Men jag fick under lång tid inte träffa vare sig honom, Emilio, 2 år eller min sambo Alexander på länge på grund av infektionsrisken. Men i dag träffas vi på sjukhuset eller när jag får permission för att åka hem.

Nu hoppas hon att det inte dröjer så länge till dess hon får ett nytt hjärta och kan leva ett normalt liv igen.

– Det är fantastiskt att en människa som inte längre har nytta av sitt hjärta kan rädda ett liv. Går det inte att rädda deras liv kan de faktiskt rädda någon annan, säger Tove.

Vad säger du till dem som inte tagit ställning för eller mot en donation?

– Jag klandrar ingen om de vill säga nej, men de kan faktiskt bidra med något som de själva inte behöver längre.

Tove Jenssen har fått träffa många andra som är transplanterade och vet att hon inte är ensam.

Under träffen i onsdags mötte hon bland andra 71-årige Leif Andersson som fick ett nytt hjärta för snart tre år sedan. I februari är det dags för treårskontroll.

– Jag hade varit sjuk länge och en dag stannade hjärtat bara därhemma, säger han. Men tack vare min hustru, som gjorde upplivningsförsök, räddades jag till livet.

– Jag fick vänta fem veckor på ett nytt hjärta och i dag lever jag ett normalt liv, bygger hus och är aktiv.