Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Touren tjuvstartade med prolog

/
  • Team Cykelcity dominerade under Tour of Jamtlands första dag. Laget kammade hem alla tre pallplatser.
  • Team Cykelcity dominerade under Tour of Jamtlands första dag. Laget kammade hem alla tre pallplatser.
  • Det blev väldigt många snäva och tajta kurvor under prologen inne i Östersund centrum. Något som kan vara väldigt svårt att bemästra i hög hastighet.
  • Tour of Jamtland är inne på sitt tredje år. Efter prologen kommer sträckorna att gå mellan Östersund-Vemdalen under torsdagen, Vemdalen-Åre under fredagen och till sist ett riktigt långlopp mellan Trondheim-Åre under den avslutande lördagen.
  • Det engelska proffslaget UK Youth återvänder till Tour of Jamtland. Detta år blir det andra gången som cykel-esset Magnus Bäckstedt och hans protegéer deltar.
  • Inför prologen anordnades ett välgörenhetslopp i förmån för Juliaresan. De fyra vännerna Beatrice Björch, Stina Lif, Amanda Löfgren och Adelé Rundgren startade Juliaresan i förmån för Barncancerfonden sedan deras vän Julia gott bort i cancer. I dagsläget har vännerna samlat ihop otroliga 378 072 kronor. Innan välgörenhetsloppet fick deltagarna betala en valfri anmälningsavgift som sedan går oavkortat till Juliaresan.

Under onsdagskvällen tjuvstartade Tour of Jamtland. Och det var Team Cykelcity som prenumererade på topplaceringarna.

– Väldigt actionfyllt och man måste ligga på gränsen, säger prologens vinnare Christian Bertilsson.

Annons

Med en 2.4 kilometer lång sträcka tjuvstartade Tour of Jamtland med en prolog mitt inne i Östersunds stadskärna. Svenska proffsstallet Team Cykelcity låg som väntat långt fram och hade de fyra främsta cyklisterna.

Christian Bertilsson segrade med knappa sekunden före Philip Lindau som i sin tur hade Edvin Wilson efter sig. Vinnaren Bertilsson medgav att ett kortdistanslopp i stadsmiljö är en svår utmaning.

– Det är väldigt tekniskt och extremt jobbigt och det känns aldrig bra för att man går så mycket på "rött". Men det är bara att köra all in, full gas och så får det gå som går.

Loppet hade också ha kunna slutat snabbare än tänkt för etappvinnaren.

– Man ligger på marginalen hela tiden. Det skulle lika gärna kunna ha slutat med en krasch för mig i första kurvan, jag hamnade i bredställ med båda hjulen. Men om jag inte hade satsat hade jag inte stått på pallen idag, säger Bertilsson.

Någon slutseger kommer dock den unge cyklisten inte att satsa på.

– Det är inget för mig, jag är för tung. Jag hoppas såklart att jag får chans att ta sprinttröjan.

Goda vinstchanser tror han istället att hans lagkamrater Philip Lindau och Mikael Carlsson kommer att ha

– Dem får man se upp i sammandraget, säger Bertilsson samtidigt som han höjer att varningens finger för Team UK Youth som han tror kan vara med och utmana.

– Vi får se lite hur taktiken blir, om vi vill försvara alla tröjor eller om vi går in för totalen, säger Bertilsson som också ge stort beröm tävlingen och arrangemanget runt omkring.

– Det är ett helt grymt arrangemang, verkligen jätteproffsigt. Det är nästan tio av tio i betyg och det är Sveriges bäst arrangerade etapplopp, säger onsdagens kvickaste cyklist.

Annons