Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Totte levererar ljud – i kväll är det Laleh som gäller

/
  • Totte jobbar mycket och gillar därför att ta det så lugnt som möjligt när han för en gångs skull är ledig. Kanske var det så att musiken räddade honom från idrotten. ”Jag kan göra vad som helst utan att sporta”, säger han.  Foto: Håkan Luthman

För ett par veckor sedan ”lyfte han skrot” åt Annika Norlin och förra helgen ”skottade han grus” för Håkan Hellström. I kväll levererar han ljud åt Laleh på Gamla teatern. Det är så han talar om sitt jobb, Ulf ”Totte” Johansson. En av männen bakom ljud- och ljusföretaget Paab.

Annons

Världen förändras i snabb takt, och det är inte mycket man kan veta säkert längre. Men en sak kan man räkna med: Går man ut i Östersunds nattliv kommer man oundvikligen att stöta på ljudteknikern Ulf Johansson, mest känd som Totte för sina lockars skull. Det har faktiskt blivit så att om någon säger Ulf vet han att det är dags att dra åt sig öronen.

– Mamma kallar mig Ulf när jag har gjort något dumt och polisen kallar mig Ulf när jag har kört för fort, säger han och ler.

Det är tidig förmiddag på Paab i Odenskog. Totte sprättar otrevliga fönsterkuvert och dricker oräkneliga koppar svart kaffe (”Kaffe är oerhört viktigt för mig”) Han har nyligen kommit hem från Sundsvall där han fixade ljudet på Idrottsgalan. Jobbar gör han nästan jämt.

När det inte är idrottsgala så det något annat; det är konferenser, företagsevent, teatrar, skolavslutningar (Ja, det är Totte som fixar buller och bång till studentflaken), festivaler och konserter. De första fem åren kom han ihåg alla gig han gjorde, men så är det inte längre.

– Jag har träffat så många kändisar att jag inte minns namnen på alla. Jag ser oss som ett arbetslag där artisterna står på scenen och där vi gör det möjligt för dem att göra det.

– Många tror att det här jobbet är glammigt, men det är det inte. Vi är alltid först in och sist ut på ett ställe så det blir inte så mycket sömn. Man skulle kunna säga att vi arbetar hårdare men lever hälsosammare än artisterna. Några efterfester blir det inte tal om, säger Totte.

Man skulle lätt kunna tro att det var ett genuint musikintresse som en gång styrde in Totte på den valda yrkesbanan. Men han verkar mest höra på musik på ett tekniskt sätt. Han älskar att reda ut ett virrvarr av kablar, men lägger sällan bandnamnen bakom kablarna på minnet.

– Under väldigt många år var en klockradio den enda musikanläggningen i mitt hem. Det beror nog på att det är så mycket musik i mitt arbete, man är van att få betalt när man lyssnar på musik. Men visst händer det att man hajar till och tänker fy, fan vad det här är bra medan man står och skruvar en konsert.

För tjugo år sedan hade, en redan då teknikintresserad, Totte framtidsplanerna utstakade och klara. Han skulle gå fyraårig teknisk linje på Wargentinsskolan, bli civilingenjör och sedan köpa en Porsche. Men som bekant blir det sällan som man har tänkt sig.

– Nej, uppenbarligen inte, det blev så att jag åker Saab. Men det blev även en mustangcab, så bilintresset har fått sitt. Det var under andra året på tekniklinjen som jag började känna att det var för mycket fokus på siffror och att teknister var bra tråkiga, säger Totte och skrattar.

– Visst, det finns väl spännande vetenskapsmän, men de flesta gillar att knäcka tankenötter på fredagskvällarna.

En kväll kom vändningen som skulle regissera om hela livet för Totte. En kompis, som råkade vara musiker i ett garageband, ringde och frågade om Totte kunde hjälpa honom med en portastudio för att spela in en demo.

– Jag förklarade för honom att jag inte kunde någonting om musik, men drog dit ändå. Manualen var på franska, men det fanns ett blockschema som jag kunde läsa, och därmed räkna ut hur jag rent tekniskt skulle gå till väga.

Det slutade med att Totte blev kvar hela natten. När morgonen kom hade bandet sin demotejp klar.

– Och musiker är ju glada och sociala människor så då bestämde jag mig för att musiktekniker var framtidsyrket för mig.

Kompanjonen John Persson träffade Totte en kväll i slutet av 80-talet då det var meningen att ett stort kompisgäng skulle samlas på Scandic för att sedan gå på konsert på Folkets hus.

– Men det var bara jag och John som dök upp. Vi tittade misstänksamt på varandra och bestämde oss för att dela en flaska vin. Nu har vi hållit ihop i drygt 20 år.

– Egentligen är vi väldigt olika som människor, men båda är duktiga på att resonera om olika saker, säger Totte.

Företaget Paab startade sin verksamhet och höll då till i en lokal på en bakgård till Biblioteksgatan i stan. Branschen har naturligtvis förändrats en hel del under två decennier. För tio år sedan åkte teknikerna med i turnébussarna. Numera anlitar arrangörerna oftast ett lokalt ljud- och ljusföretag på plats. Vilket betyder att det blir ännu mer jobb för Totte med vänner.

– I dag är det i stort sett bara Rhapsody in rock som rullar med egen utrustning. På klubbturnéerna flyger artisterna i bästa fall med sina egna instrument.

Men nästa vecka åker Totte faktiskt ut på turné igen, till Tyskland med det lokala bandet Reseda.

– Så då blir det lite rock ’n’ roll glamour à la 90-tal igen, säger han nöjt.

Kollegorna Anton Lindström och Mikael Andersson börjar slita och dra i Totte. Det är mycket som måste ordnas innan helgens begivenheter drar igång på allvar. Det börjar bli dags för lunch också. I alla fall för många av oss andra. Totte har ett alldeles eget sätt att lösa ett eventuellt blodsockerfall.

– Jag tar en kopp kaffe med extra mycket socker, säger han.

Jodå, han har sina stunder då också han lever upp till rock ’n’ roll-myten, Ulf ”Totte” Johansson”.

Mer läsning

Annons