Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Total förändring väntar Busstorget – förslag på hotell, bibliotek och konserthall

Busstorget i centrala Östersund står inför en total förändring.
Det framgår av skisser från två olika arkitektbyråer som visades upp för allmänheten i går.
I förslagen ryms bland annat ett hotell, ett bibliotek, en konserthall och bostäder.
– Oerhört spännande. Men nu väntar en lång process, säger AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersunds kommun.

Annons

För drygt ett år sedan kom Östersunds kommun och fastighetsbolaget Diös överens om att tillsammans arbeta för att förändra området på kring Gustav III:s torg, i folkmun kallat Busstorget. Två arkitektbolag, Krook & Tjäder och Kjellander & Sjöberg, fick i uppdrag att skissa på hur området skulle kunna utvecklas.

Under onsdagen presenterades förslagen av Östersunds kommun och Diös.

Båda förslagen ger ett stort utrymme för kulturen med ett nytt bibliotek och ett konserthus, samt plats för en eventuell kulturskola. Diös vill bygga hotell och bostäder, berättade deras affärsområdeschef Henrik Lundmark.

Varför vill ni bygga ett hotell?

– Vi tror att det finns utrymme för det. Man kan inte bygga vilket hotell som helst, utan ett specifikt hotell. Det finns noga utrett vad marknaden tål utan att vi skulle putta ut någon och vi tror att det finns en position att ta där, säger Henrik Lundmark.

Det finns också ett förslag på att hotellet ska inrymma en restaurang, en skybar och en eventuell nattklubb. Det hotellet skulle bli lika högt som Rådhusspiran; tolv våningar plus skybar.

Det förslaget från Krok & Tjäder skulle ge ett område där de nya fastigheterna är mer fristående. Kjellander & Sjöbergs förslag skulle ge en mer sammanlänkad struktur på området med lägre byggnadshöjd.

I förslagen det ordinarie länsbiblioteket lämnas med tomma lokaler. Men det finns planer för den fastigheten också.

– Vi ska ju bland annat bygga ett nytt kommunhus. Vi ska försöka få med biblioteksbyggnaden i den utvecklingen, men vad exakt vi ska använda den till är inte klart, sa kommunchefen Anders Wennerberg.

Busstrafiken vill man inte få bort från torget – men däremot så skulle busscentralen flyttas från centrum. Ett förslag är att förlägga den vid tågstationen.

– Men det är inte stopp för busstrafiken. Den ska fortsätta gå igenom här, helst ännu mer än i dag. Att bygga bort den trafiken vore kontraproduktivt, sa Henrik Lundmark.

Kommunen och Diös kommer nu att gå igenom förslagen från arkitektbyråerna. Än så länge har inga ekonomiska kalkyler gjorts och det första spadtaget ligger långt bort.

– Vi kommer behöva en tid för att räkna på det här. Sen är det ett gäng andra processer som tar vid. Jag skulle vara förvånad om vi har en byggnation i gång tidigare än inom tre, fyra år.

Och man räknar med att saker och ting inte kommer att gå smärtfritt. En knäckfråga är till exempel höjdfrågan.

– Det är komplicerat i sak. Vi är fullt medvetna om att det finns ett riskintresse i staden, och att höjden på fastigheterna är en svår fråga. Den går att utmana men man behöver inte göra det. Släpper man ner höjderna så får vi en annan kvartersbildning som kan påverka den totala volymen, säger Henrik Lundmark.

AnnSofie Andersson (S), kommunalråd:

– Det känns så klart både roligt och spännande. Vi får inte slarva bort det här kvarteret. Det som byggs nu måste bidra till att det blir mer liv och rörelse i Östersunds centrum, men också fler bostäder.