Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torvalla avvecklas

Kommunens barn- och utbildningsnämnd beslutade hösten 2013 att Ope Skola skall läggas ned och samtidigt skall senaredelen vid Ängsmogården flyttas till Torvallaskolan.

Någon dialog med berörda föräldrar före beslut har uppenbarligen inte ansetts nödvändig, utan beslut har, enligt barn- utbildningsnämndens ordförande, tagits med motivering att göra prioriteringar utifrån de resurser som nämnden har för hela sin verksamhet. Detta är ett sätt att förklara och motivera beslut, så att de flesta inte ska förstå vad det handlar om. Ett uttryck för jag vet bäst-attityd och maktfullkomlighet som är skrämmande.

Skolbeslutet innebär att ett stort antal elever i senaredelen kommer välja annan skola än Torvallaskolan. För senaredelen vid Ängsmon gäller:

Åk 6. Antal elever höstterminen 2013 = 22. Av dessa kommer högst 11 att flytta till Torvallaskolan.

Åk 7. Antal elever höstterminen 2013 = 23. Av dessa kommer högst 21 att flytta till Torvallaskolan.

Åk 8. Antal elever höstterminen 2013 = 28. Av dessa kommer högst 18 att flytta till Torvallaskolan.

Ingen av eleverna i åk 5 vid Ope Skola kommer välja Torvallaskolan åk 6 hösten 2014.

Skolbeslutet innebär m a o att antalet skolelever i Torvalla minskar med mer än 30 %.

I samband med beslutet försäkrade kommunen att de klasser som flyttar från Ängsmogården till Torvallaskolan icke skall splittras eller förändras. Jag förutsätter att detta löfte infrias och löftet medför samtidigt att det skapas klasser med lågt antal elever. Ekonomiskt fixar man väl detta genom prioriteringar utifrån de resurser som nämnden har…….

När skolbeslutet diskuterades under allmänhetens frågestund hösten 2013, utlovades allmänna färdmedel för nytillkommande elever vid Torvallaskolan. Det är dags redovisa tidtabell för busslinje Optand-Ope-Opebacken-Ängsmon-Tovalla centrum.

I ett annat beslut har kommunen anslagit medel för utveckling av område Torvalla. Skolbeslutet innebär en avveckling av område Torvalla och kan inte döljas genom konstgjorda politiska insatser.

Det viktigaste är inte vad som sägs, utan vad som görs. Kommunen säger att man vill utveckla Torvalla – istället beslutas om förändringar som avvecklar Torvalla.

Bengt Bengtsson, Ängsmon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel