Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten Föllinger

Den 7 mars avled sångpedagogen och fjällkoentusiasten Torsten Föllinger.

Annons

Tillsammans med sin mamma, som kom från Bränna i Östnår, Hackås, sina syskon Bengt och Brita hyrde familjen hus i Näcksta under senare delen av 1920-talet. Fadern Göran Olsson Föllinger studerade i Amerika.

Torsten berättade för mig en gång: ”vårt hembiträde Mimmi hade en sångröst som jag beundrade. Jag tror det inverkade på mitt yrkesval. Mitt största och bestående minne från de åren var dock fjällkorna Dejlin, Sippa och Duva. Min syster Brita hyste sin kärlek till Nordsvenska hingsten Näcksta blacken”.

Att kärleken till fjällkorna var äkta bevisas av att senare i livet, vid sidan av yrket som sångpedagog, hade Torsten en liten gård Friberga i Hölö, där han hyste fjällkor tillsammans med andra djur av kulturursprung.

Han berättade en gång att en av hans elever skurade fjöset som ersättning för sånglektionerna. Han blev en framstående artist. På 1950- och 1960-talet besökte Torsten Näcksta lite då och då. Alltid skulle vi göra ett besök i fjöset. För inte så många år sedan kom Torsten och Mikael Rahm på en snabbvisit och visst skulle vi återse Viktors gammalfjöset. Det var där Torsten hade haft sitt dagis.

Det glesnar i fjällkoledet.

Sven Karlsson

Näcksta, Hackås

Annons