Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torrare väder ger högre elpris

Räkna med högre elpris i vinter än i fjol.
Det påstår elhandelsbolaget Elskling i ett pressmeddelande.
Men kommunalt ägda Jämtkraft tycker det är för tidigt att dra några sådana slutsatser.
– Höstens priser är väldigt väderberoende. Kommer det regn så blir det ett lågt pris men blir det torka så blir det något högre, säger Lars Skoglund, privatmarknadsansvarig på Jämtkraft.

Annons

I juni var priset något lägre än motsvarande månad i fjol, runt 27 öre per kilowattimme jämfört med 30 öre i juni förra året. Ovanpå det kommer olika skatter och avgifter. Det är elhandelsföretaget Elskling som kommer de uppgifterna i ett pressmeddelande.

Men nu blir det snart kallare. I vinter väntas enligt Elskling elpriset i snitt stiga till 34 öre per kilowattimme, vilket är 13 procent högre än förra vintern – men jämfört med de senaste sex–sju åren inte särskilt högt ändå, enligt prissättningen på elbörsen.

En viktig orsak till det högre priset är den lägre vattennivån i vattenkraftverken.

– Underskottet ökar risken för ett högre elpris framöver, säger elanalysföretaget Elsklings vd Faraz Azima i ett pressmeddelande.

Just vattentillgången är viktig för elpriset. Så om det blir en torr höst kan priset dra i väg än mer. Å andra sidan ger en blöt höst rimligen lägre elpris än vad prissättningen på elmarknaden indikerar i dagsläget.

Enligt Jämtkrafts privatmarknadsansvarige Lars Skoglund så är vattenmagasinen just nu lite lägre än normalt men inte så låga att det är någon omedelbar risk för prischock.

– Höstens priser är väldigt väderberoende. Kommer det regn så blir det ett lågt pris men blir det torka så blir det något högre, säger han.

Ytterligare en faktor är tilliten till kärnkraften. Krånglande kärnkraftverk, likt några tidigare vintrar, kan ge ordentliga pristoppar om kylan slår till. Just nu är alla kärnkraftverk, utom Oskarshamn 2, planerade att vara i drift innan vintern gör entré.

Hur blir elpriserna i höst och vinter?

– Just nu ser vi väl inte att det blir någon skillnad mot tidigare år. Priset går ju upp under vinterhalvåret. Så är det alltid.