Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tornet som vägrade lyfta

Det blev några spännande timmar för de Trångsvikenbor som sökte sig till det gamla vattentornet väster om byns stationshus i dag. Då lyftes det 29 ton tunga tornet efter flera försök. Nu kommer vattentornet att flyttas några 100 meter. Det var i sista minuten eftersom Trafikverket ville riva tornet.

Annons

I drygt 120 år har det gamla vattentornet i Trångsviken stått bredvid järnvägen en bit väster om Trångsvikens station. Det har varit ett monument över svunnen tid när ångloken gick på spåret och behövde fylla på sin vattentank för vidare färd mor Östersunde eller Åre. Men nu tyckte Trafikverket att det gamla tornet skulle bort och beslutade därför om rivning. Grävskopan var redan på plats när Trångsvikens byalag gjorde en blixtinsats för att rädda tornet till eftervärlden.

– Vi har hyrt en mobilkran för att flytta tornet några 100 meter närmare stationen. Där ska vi rusta upp det och bevara det åt eftervärlden. Det finns inte många sådana här vattentorn kvar, säger Kristofer Rosengren från Trångsvikens byalag.

Men att lyfta ett torn som stått i 120 år kan vara svårare än man trott, särskilt som tornet gärna hade velat stå kvar på sin plats. Två gånger fick den stora mobilkranen pröva att göra sina lyft innan tornet gav med sig. Då visade vågen i kranen att det vägde 29 ton.

Den sjunde oktober 1972 fylldes tornet med vatten för sista gången. Själva vattentanken är på 21 kubik och väger fem ton utan vatten. Efter att det sista ångloket fått sin påfyllning har tornet stått tomt och öde. Olle Hedström bor i banvaktsstugan, som är närmaste granne med tornet.

– Det kommer att kännas tomt när tornet inte finns på sin plats mer. Men samtidigt är jag glad att det stannar kvar här i byn. Det hade varit jobbigt om en sådan unik byggnad hade förstörts.

Trångsvikens byalag har sökt bidrag för att kunna genomföra flytten.

– Bara hyran för kranen gick på 60 000 kronor, säger Kristofer Rosengren.