Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tornet Hans egen pensionsförsäkring

/
  • Jakttornet står stadigt på dryga 700 meter över havet. Ett utav 20 som jaktlaget har. De sista förberedelserna är klara inför måndags jaktstart. Men redan i helgen anländer jaktlagets 20 medlemmar.  Foto: Håkan Degselius
  • Bekvämt och skönt ska det vara tycker Hans Martinsson om jakttornet. ”Känner man doften av stekt fläsk och kaffe tittar man gärna förbi.”

Varje jakttorn har sin historia. Men det kan också tillhöra framtiden.

– Det här är min pensionsförsäkring, säger Hans Martinsson med ett leende.

Annons

När ni läser det här så har årets älgjakt dragit igång i på allvar. Men långt innan 1000-tals jägare invaderar skogarna så har det varit timtals med föreberedelser.

Jaktlaget i Ytterberg började redan tidigt i våras att planera för årets jakt. Saltstenar las ut på markerna och jaktkojorna fick sig en översyn. Även jakttornet, byggt i oktober 2001, fick ett besök bara några dagar innan allt startade.

En rejäl trappa leder upp till tornet och väl där hittar man en komfortabel stol och en kamin.

– Det är skönt att ha det bekvämt och man ska också kunna steka en korvbit och lite fläsk sedan är ju inte lite kaffe helt fel, säger Hans samtidigt som han fyller på vedförrådet inför den kommande högtiden.

Martinsson ser sig själv inte som något passkytt i dagsläget. Men det kan i slutändan bli en försäkring inför ålderdomen då det passar bättre att sitta still och vänta på älgarna i stället för att leta upp dem.

Trivsel och gemenskap är för övrigt jaktlagets devis.

– Får man en älg så är det bonus. Det handlar mera om att man får träffas och umgås under några dagar.

Mer läsning

Annons