Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tore förbättrade vattnet i Härjedalen

Tore Kristoffersson jobbade fram en helt ny både billig och miljövänlig teknik för att rena avloppsdammarna i Härjedalen. Därför fick han ta emot Härjedalens kommuns miljöpris för 2010.

Härjedalens kommun delar årligen ut ett pris till en person, eller grupp som gjort särskilt värdefulla insatser inom miljöområdet. Under fredagen delades miljöpriset på 10 000 kronor ut till Tore Kristoffersson, Vemdalen som tidigare var chef för kommunens gatu- och VA-avdelning.

Tore Kristoffersson gick i pension 2005 efter drygt 30 år på kommunen.

– Det känns fantastiskt. Men det är många som hjälpt till både från kommunen och länsstyrelsen. Utan Olof Andersson och Bror Eriksson med flera hade det inte gått, säger han om att få priset.

Tore var drivande i utvecklingen av fällningsdammar för avloppsrening som utvecklades som teknik i slutet av 1970-talet i Sverige, då tjänstemän vid Länsstyrelsen i Jämtlands län och vid Härjedalens kommun tog initiativ till försök med att dosera kemikalier till befintliga biodammanläggningar. Antalet fällningsdammar i Sverige uppskattas i dag till ett sjuttiotal. Den som tar emot mest avloppsvatten finns i Funäsdalen.

Många jobbade dag och natt med projektet.

– Vi gjorde försök under tre år med "svarta dammar", berättar han.

• Vad är skillnaden mellan den här tekniken och "vanliga" reningsverk"?

– Vi tillsätter kemikalier och låter vattnet ha flera dygn på sig, i stället för bara fyra timmar. Inga maskiner används utan det är tiden som gör det, säger Tore Kristoffersson.

Tore fick även åka till Zimbabwe 1991 med Sida och under fyra veckor jobba med att utveckla deras vatten- och avloppssystem.

I forskningsrapporten Fällningsdammar - nuläge och framtid kan man läsa om Tore Kristofferssons insatser.

Motiveringen lyder:  

Tore har genom ett engagerat och långsiktigt arbete i sin roll som chef för gatu/va-verksamheten i kommunen drivit utvecklingen av en miljövänlig och ekonomisk avloppsreningsteknik anpassad för Härjedalsförhållanden.

Tores insats har på ett avgörande sätt medverkat till att exploateringen i kommunens turistområden har kunnat genomföras utan att miljön i vattendragen har försämrats och med en god ekonomi för va-abonnenterna. Tvärtom är det så vattenmiljön har förbättrats under hans gärning som sträcker sig från sent 60-tal till år 2005 när han gick i pension.

Tores insatser inom avloppsvattenrening är uppmärksammad i branschen och finns även dokumenterad i en nyligen publicerad forskningsrapport. När kommunen nu står inför en fortsatt stark expansion inom turismen med stora exploateringar som följd är det hans idéer om en miljöanpassad, energibesparande och ekonomisk avloppsreningsteknik som är vägledande.