Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Grip åker med på resan

Nu är det klart, Sven-Göran Ericsson och Tord Grip tar över som förbundskaptener för Elfenbenskusten, men bara över VM i Sydafrika i sommar. Du Leif, det blir faktiskt mitt sjunde VM, säger Tord Grip exklusivt för LT.
– Det blir svårt för Elfenbenskusten att ta sig vidare från gruppspelet. Motståndare där är nämligen Brasilien, Portugal och Nordkorea.

Annons

Sitt första fotbolls-VM upplevde ytterhogdalingen Tord Grip 1974, då han bevakade Sveriges gruppmotståndare. 1978 var han biträdande förbundskapten under Georg ”Åby” Ericsson, 1990 detsamma under Olle Nordin, 1994 med VM-bronset under Tommy Svensson samt 2002 och 2006 som biträdande förbundskapten i England under Svennis.

Han har också jobbat på nästan alla kontinenter utom Australien. I Europa, Asien förbundskapten åt Indonesiens OS-lag 1996, samt på amerikanska kontinenten i Mexiko.

– Det jag vet om Elfenbenskusten är att dom haft en grupp mycket talangfulla spelare, som nu lyckats ta sig till VM-slutspel, som dessutom går i Afrika.

Största stjärnan i Elfenbenskusten är Chelseas världsstjärna Didier Drogba, som formligen öser in mål i Premier League. Vidare Salomon Kalou, också han forward i Chelsea, bröderna Yaya-och Kolo Touré, som spelar i Barcelona respektive Manchester City, Emanuel Eboué, mittfältare i Arsenal och Didier Zokora, mittfältare i Sevilla.

– Bara i England finns fem-sju av de VM-aktuella spelarna och i stort sett hela landslaget finns i Europa. Så jag och Svennis kommer att ha vår bas här i Europa. Själv kommer jag att jobba med Degerfors som utgångspunkt, berättar Tord.

– Dessutom kommer vi att ha flera scouter som hjälp att kolla de spelare som är aktuella för VM.

Det är alltså en väldigt tuff grupp som Elfenbenskusten har hamnat i. Nordkorea verkar ju överkomligt, men självaste Brasilien och alltid farliga Portugal blir svåra stötestenar.

– Första VM-matchen spelar vi mot Portugal den 15 juni och det gäller att under den närmaste tiden få en riktig koll på gruppmotståndarna.

– Min främsta arbetsuppgift blir som tidigare att åka runt och titta både på kommande motståndare och VM-aktuella spelare och de första testlandskamperna och träningsläger före VM tror jag ska bli den 22 maj.

– Vi får väl se, om det här uppdraget är det sista under min fotbollskarriär, avslutar Tord Grip.

Men man ska nog aldrig säga aldrig när det gäller den 72-årige ytterhogdalingen.