Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Varför ska privatpersoner betala för sina koldioxidutsläpp när storföretagen slipper?

Annons

Om regeringen ska få med sig folket på en politik för ett fossilfritt samhälle 2045, då måste de börja beskatta de största utsläppsbovarna, inte bara medborgarna.

SVT:s Rapport har gjort en klargörande serie inslag om storföretagens gräddfil på sistone. Det mest slående exemplet är att Sveriges största utsläppare av växthusgaser, stålföretaget SSAB, inte betalar ett öre i koldioxidskatt trots att de står för en tiondel av alla koldioxidutsläpp.

SSAB ingår i EU:s utsläppshandel, men har hittills gått plus eftersom de trots allt tillhör de skötsammare i sin värstingklass.

I år kan de tvingas köpa några utsläppsrätter, men som mest kommer SSAB att behöva betala 20 kronor per ton som de släpper ut. En villaägare med oljepanna betalar 1 600 kronor per ton.

Samma extrema obalans är det mellan elpriserna. Hushåll och småföretag betalar 43 öre per kilowattimme. Företag inom tillverkningsindustrin betalar 0,5 öre.

Det går inte att driva en politik under mottot ”utsläpp ska kosta” om utsläppen inte kostar något för de som släpper ut mest. Det blir inte trovärdigt då.

Storföretagens elrabatter kostar samhället 15 miljarder kronor varje år. Det kan jämföras med klimatbudgeten, som i sin helhet kostar 12,5 miljarder.

Till och med SSAB:s vd Martin Lindqvist och näringsministern Ibrahim Baylan (S) slingrade sig i SVT:s Agenda nyligen när de fick frågan om det är rimligt att privatpersoner betalar mer än industrin för sina utsläpp.

Ibrahim Baylan talade om att politiken måste ”gå armkrok” med industrin i arbetet för att få fram en fossilfri teknik. Men det går inte att driva en politik under mottot ”utsläpp ska kosta” om utsläppen inte kostar något för de som släpper ut mest. Det blir inte trovärdigt då.

Rättvisa är nyckelordet om man vill föra en klimatpolitik som är förankrad hos medborgarna. Och förankrad måste den vara, annars kommer den aldrig att nå resultat.

Varje försök att beskatta medborgarnas koldioxidutsläpp kommer att mötas med gula västar på gatorna och upprop i sociala medier, så länge storföretagen inte behöver betala.