Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Var beredd på hyreshöjningar om alliansen och SD får makten

Om alliansen och SD tar över regeringsmakten kan tre miljoner svenskar som bor i hyresrätt se fram emot höjda hyror, på vissa håll med flera tusen kronor i månaden.

Svenska hyror förhandlas mellan parterna, hyresgäster och fastighetsägare. Hyran ska sättas efter standard, inte läge. Men samtliga allianspartier och SD öppnar för att gå ifrån modellen och införa marknadshyror i en eller annan form.

Förslagen presenteras under olika namn, som "friare hyressättning", "avskaffad hyresreglering" eller "mindre reglerat hyressättningssystem", men betyder i praktiken samma sak: Att fastighetsägaren i stort sett själv får bestämma hyran.

Det vanligaste argumentet är att bostadsbyggandet skulle öka. Men hyrorna i nyproduktion är redan skyhöga. Köerna är därför inte särskilt långa till nya lägenheter. Så varför skulle fri hyressättning (med ännu högre hyror) öka efterfrågan och bostadsbyggandet?

Byggbolag och fastighetsbolag anger istället höga markpriser, brist på byggbar mark och höga byggkostnader som de största bromsklossarna. Alla tre går att påverka genom politiska beslut.

Moderaterna vill ha en lägesfaktor som gör att det går att höja hyror i attraktiva lägen. Det kan låta vettigt att den som bor centralt ska betala mer, men det finns en uppenbar risk för spekulation i innerstäderna. Minns hur det var under fastighetsspekulanternas guldår på 1980-talet.    

Ett annat populärt argument är att marknadshyror skapar större rörlighet på bostadsmarknaden. Det kan stämma, men är det bra att hyrorna höjs så att vissa inte har råd att bo kvar? En ofrånkomlig effekt skulle bli att trångboddheten ökar eftersom många tvingas flytta till en mindre lägenhet.

Ett tredje favoritargument är att marknadshyror bara medför hyreshöjningar i centrala lägen. Men en undersökning som konsultföretaget Ramböll gjort för Hyresgästföreningens räkning visar att marknadshyror skulle ge hyreshöjningar även utanför storstädernas innerstadsområden.

Det vi med säkerhet vet är att marknadshyror skulle betyda höjda hyror på många håll, men knappast sänkta. Enligt Rambölls beräkningar skulle hyrorna stiga med 50 procent i Stockholm, 31 i Halmstad och 24 i Helsingborg.

Vi har fortfarande brist på bostäder i Sverige, men marknadshyror är inte lösningen på problemet.