Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Vad är viktigast för Bergs kommunpolitiker? Makten eller medborgarna?

Berg är ett skolexempel på vad som kan hända när ideologiska drömmar väger tyngre än medborgarnas bästa. Med Sverigedemokratiska politiker som gillar att sätta sig på tvären för sakens egen skull, kan det spåra ur ordentligt. Och det har det gjort.

Först privatiserades delar av äldrevården i Berg, med bitvis så pass dåligt resultatet att kommunen tog tillbaka driften.

Att byta utförare inom äldreomsorgen är ingen lättvindig sak. Det är dyrt och det skapar oro hos personalen och de äldre.

Men istället för att låta verksamheten vara i fred röstade den borgerliga oppositionen med hjälp av SD igenom ett nytt beslut om att öppna för privatiseringar igen.

Så är läget inför valet. Det står mellan de rödgrönas löfte att låta kommunen fortsätta driva äldrevården, och de borgerligas löfte att privatisera den igen.

Det sorgliga är att den valfrihet som man säger sig vilja åstadkomma med privatiseringar till stora delar är en illusion. För 90-åringen som inte längre kan bo kvar hemma, men vill bo kvar i byn, finns det ändå bara ett alternativ att välja på. Om ens det.

Inte ens Moderaterna tror att det är möjligt att ha en kommunal och en privat utförare i varje by. Tanken är att privatisera ett distrikt i taget. Och då faller hela idén om valfrihet.

Den frågan togs upp under valdebatten i Åsarna förra veckan, men något riktigt svar kunde inte M:s kommunalrådskandidat Linda Sjöstedt ge.

I stället gör Moderaterna om det hela till en fråga om valfrihet för personalen. Linda Sjöstedt säger att det finns utbildad vårdpersonal som väljer att arbeta på Ica för att de inte vill ha kommunen som arbetsgivare.

Men frågan är hur utbredd den motviljan är. Enligt kommunalrådet Therese Kärngard (S) är det fler som arbetar på äldreboendet Myltblomman nu sedan kommunen tog tillbaka driften från vårdbolaget Vardaga.

Och framför allt: tanken med det hela var väl ändå att de äldre skulle få valfrihet, inte bara personalen?

I större kommuner finns åtminstone förutsättningar för att skapa en marknadsliknande konkurrens mellan flera utförare. Men Bergs kommun med sina 7 100 invånare är för liten för det. Därför når man inte heller de effekter man är ute efter, nämligen bättre valmöjligheter och sänkta kostnader.

Den valfrihetslag (LOV) som förra regeringen införde blev ingen succé. Det visade sig att äldre och sjuka inte bryr sig så mycket om vilken arbetsgivare deras vårdare och hemtjänstbiträden har. Ytterst få byter utförare om de är missnöjda.

Att få välja vilken mat man ska äta till middag och när man vill gå och lägga sig. Att bli omskött av personal man känner. Att få bo kvar i byn. Det är val som verkligen betyder något. Men den sortens valfrihet finns inte för de flesta. Man får ta vad som bjuds.

Vad finns det då för skäl att privatisera äldrevården i Berg? Ekonomin? Det väger tungt i så fall eftersom kommunen brottas med underskott.

Men Linda Sjöstedt (M) vill göra upphandlingar som bygger på kvalitet, inte lägsta pris. Det är sympatiskt, men det som framför allt lockar privata utförare till landsbygden är möjligheten att gå med vinst genom att ha lägre bemanning än kommunen. Och då är det svårt att vinna en kvalitetsupphandling.

Det går inte att komma undan intrycket att Bergs oppositionspolitiker vill privatisera äldrevården för andra gången av ideologiska skäl - inte av omtanke om de äldre.

Det blir intressant att se om de straffas för det i valet.