Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Tvinga Arbetsförmedlingen att öppna lokalkontor igen

Artikel 2 av 2
Nedskärningar på Arbetsförmedlingen
Visa alla artiklar

I måndags stängde Arbetsförmedlingen sitt kontor i Hammarstrand. Lokalkontoren i Hede, Bräcke, Svenstavik och Krokom har redan stängt.

Frågan är om något av dem kommer att öppnas igen. Det är inte omöjligt. I förra veckan förhandlade nämligen regeringen och stödpartierna om att tvinga Arbetsförmedlingen att öppna lokalkontor som stängts under hösten. Omorganisationen av myndigheten ska genomföras, men i långsammare takt och utan att landsbygden drabbas.

Ända gör regeringen rätt i att backa. Hellre det än att fullfölja fiaskot av ren prestige.

Det är förstås ett monumentalt slöseri att låta det gå så långt innan man drar i nödbromsen. De 900 miljoner som nu tillförs skulle ha behövts till själva omställningen, inte till att återställa det som redan lagts ner.

Ända gör regeringen rätt i att backa. Det är till och med rimligt att tvinga myndigheten att öppna lokalkontor igen, även om de nyss har stängts. Hellre det än att fullfölja fiaskot av ren prestige.

För faktum är att ingen längre vill ha reformen i dess nuvarande skick. Inte ens Centern som drivit igenom den. För C var privatiseringen av arbetsförmedlingen en marknadsliberal dröm. Men i samma stund som de släppte igenom M/KD-budgeten och drev myndigheten att panikvarsla 4 500 tjänstemän gick drömmen upp i rök.

Omorganisationen drabbar nästan uteslutande landsorten. Det är ingen bra profil på en Centerreform. Och felet låg inte bara hos myndigheten, som Centerns chefsekonom Martin Ådahl vill framställa det som.

Ådahl försökte förvandla sig själv till hjälte förra veckan genom att ”peka med hela handen” för att rädda arbetsförmedlingskontor på landsbygden. Ingen tänkande människa kunde gå på den bluffen.

Ådahl är den som har konstruerat och styrt hela privatiseringen. Det var han som såg till att Centern lade ner sina röster och släppte fram servettbudgeten som ströp en stor del av arbetsmarknadspolitiken. Och det var han som stod för den slutliga utformningen av Centerns krav i januariöverenskommelsen.

Om allt dras till sin spets kan det sluta med nyval. Troligare är att V, eller ännu mer sannolikt M, backar från hotet.

Under torsdagen går tidsfristen ut för Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Några av V:s krav är redan uppfyllda. Frågan är om de nöjer sig. Moderaterna hotar med att hjälpa V att avsätta Nordmark, men i deras fall är det lite värre eftersom de a) gick till val på att lägga ner Arbetsförmedlingen och b) lade fram budgeten som åstadkom hela kaoset.

Om allt dras till sin spets kan det sluta med nyval. Troligare är att V, eller ännu mer sannolikt M, backar från hotet.

När utgångspunkten för politiken inte är att genomdriva det man tror på, utan att blockera det man vill undvika, då blir det som det blir.

Arbetsförmedlingsfiaskot avslöjar hur som helst januariöverenskommelsens svagheter:

En statsminister som tvingas föra en politik som inte är hans egen.

En opposition som motarbetar en politik som de innerst inne sympatiserar med.

Stödpartier som känner sig tvungna att markera avstånd till regeringen, trots att regeringen administrerar deras politik.

Kan det bli annat än förvirrande?

Det spelar ingen roll att målet med hela överenskommelsen var att undvika något ännu värre. När utgångspunkten för politiken inte är att genomdriva det man tror på, utan att blockera det man vill undvika, då blir det som det blir.

Läs mer: Vem tar ansvar när Arbetsförmedlingen rivs?