Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Nånstans glömde man visst att strängare straff kräver fler fängelseplatser

Längre straff, slopad straffrabatt och fler poliser är några av förslagen för att bekämpa det dödliga gängvåldet.

Men reformer av det slaget måste följas av åtgärder genom hela rättskedjan. Kriminalvården måste byggas ut med fler platser, domstolarna måste få mer resurser.

Det har inte hänt i någon högre grad. Nu ser vi resultatet: Knökfulla fängelser och häkten. Tingsrätter som översvämmas av brottmål.

Platsbristen är värst på fängelser med högsta säkerhetsklassen, där de grövsta brottslingarna sitter. Överbeläggningarna gör att intagna ibland tvingas dela cell. När irritationen växer och personalen blir pressad och stressad ökar risken för hotfulla och våldsamma situationer.

När poliserna blir fler och får större utredningsresurser går det ut över domstolarna. Högarna av ärenden som inte är akuta växer.

”Förut satt proppen hos polisen, men nu sitter den hos oss”, säger Lena Egelin, chef för Solna tingsrätt till SVT.

Följden blir att mindre allvarliga brott blir liggande. Med tiden börjar minnesbilderna hos de inblandade bli diffusa. Bevisföringen blir osäker och i värsta fall för dålig för fällande dom. När kvaliteten försämras kan det drabba både brottsoffer och åtalad.

Märkligt nog har politikerna inte tagit hänsyn till behoven i hela rättskedjan. Enligt Riksrevisionen har satsningarna på polisen varit mycket större än satsningar på de andra rättsvårdande myndigheterna. Kriminalvården har fått löfte om 900 anstaltsplatser och 200 häktesplatser under en tioårsperiod. Det täcker halva behovet.

I höstbudgeten utlovas mer pengar, men med tanke på att Kriminalvården är en av de mest trögrörliga myndigheter som finns (att planera och bygga ett fängelse görs inte i en handvändning) så kan man lätt räkna ut att trycket kommer kvarstå länge.

Så pressad är situationen att Kriminalvårdens generaldirektör har föreslagit att fler som idag döms till fängelse får skyddstillsyn, samhällstjänst eller elektronisk fotboja istället. Det är en överraskande bieffekt av kraven på hårdare tag, men ja, varför inte?

Sensmoralen är väl att politiker bör lyfta blicken för att se hela bilden. Inte stanna vid de enkla lösningar som är populärast för dagen.