Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Mordet som kan förändra vår syn på grov brottslighet

Rapporterna om dödsskjutningar och sprängningar hade sakta börjat göra oss avtrubbade när en 30-årig kvinna med ett spädbarn i famnen sköts på öppen gata i Malmö. Nyheten väckte så mycket avsky att den ensam kan förändra samhällets sätt att förhålla sig till gängkriminalitet. Frågan är på vilket sätt.

Till och med inifrån den kriminella miljön kom röster om att mordet var ett tabubrott. Att skjuta en mamma med ett barn var en så feg och avskyvärd handling att den sänkte mördarens status i den undre världen, tvärtemot syftet.

Kommentarerna från politiskt håll var skarpare än vanligt. Här fanns förstås chansen att plocka politiska poäng, men de flesta reaktioner verkade bottna i ärlig och uppriktig vrede.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) talade om att alla moraliska och etiska gränser var passerade och lovade stärka polisens resurser för att bekämpa de kriminella gängen.

Troligen kan vi förvänta oss ett paket av åtgärder mot grova brott. Flera utredningar är redan på gång, och opinionstrycket kan göra att partierna enas om förslag de annars varit oense om.

Det är viktigt att åtgärderna grundar sig i erfarenhet och forskning. Grova brott ska ge hårda straff, men längre fängelsestraff är ingen lösning. Avskräckningseffekten är liten och straffen är dyra att verkställa.

I debatten ställs ofta repressiva och förebyggande åtgärder mot varandra, men båda behövs lika mycket. Om ingenting görs redan i förskolan och skolan för att stoppa nyrekryteringen kommer gängen snabbt att fyllas på med nya unga kandidater som är beredda att dö för en kriminell karriär.

Säkerhetsforskaren Jan Kallberg är inne på att vi måste behandla brottslighet av det här slaget som ett slags kriminellt företagande. Att försöka övertyga vuxna kriminella som tjänar mer än ett statsråd och har hög status i gruppen att byta bana är lönlöst. Enda sättet är att slå sönder deras affärsmodell med olika medel, menar Kallberg. Samköra och samordna offentliga register för att komma åt vinster och strypa bidrag. Skönstaxera och göra utmätningar, även utomlands om det krävs. Förverka lägenheter, bilar, mobiler och datorer som köpts för brottspengar och sälj dem till förmån för Brottsofferjouren. Allt detta är åtgärder som utreds.

Om ingenting görs redan i förskolan och skolan för att stoppa nyrekryteringen kommer gängen snabbt att fyllas på med nya unga män som är beredda att dö för en kriminell karriär.

Straffrabatt för kronvittnen som anger andra kriminella är värt att diskutera. Det skulle undergräva lojaliteten i gängen.

En lag som gör det möjligt att vittna anonymt skulle få stor betydelse. Det skulle hota rättssäkerheten, menar kritiker, men idag går brottslingar fria för att de hotar vittnen till livet. Vad gör det med förtroendet för rättssamhället?

Jan Kallberg tror att gränsen för att få en ung människa i riskzonen att välja en annan livsbana än brott går vid högstadiet. Jag tror han har rätt. Det är svårt att mäta värdet av utebliven brottslighet, men det är mycket som talar för att resurser som satsas i skolan och förskolan är de mest kostnadseffektiva som finns när det gäller att förebygga brott.

I bästa fall tänder det ett folkligt uppror i gängens omgivning. En uppdämd ilska som får vittnen att berätta och grannar att börja samarbeta med polisen.

Vilka avtryck sätter mordet på småbarnsmamman i Malmö? I sämsta fall spränger det de få spärrar som återstod i den undre världen, får våldet att eskalera och rädslan och tystnadskulturen att breda ut sig.

I bästa fall tänder det ett folkligt uppror i gängens omgivning. En uppdämd ilska som får vittnen att berätta och grannar att börja samarbeta med polisen. Mammor till skjutna unga män som börjat jobba ihop med myndigheterna har redan blivit en maktfaktor i vissa områden. Det ligger något hoppfullt i det.