Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Moderaterna fortsätter läsa Robin Hood baklänges

Moderaterna försöker profilera sig som ett landsbygdsparti. Det går inte så bra.

I en debattartikel förra veckan anklagade de regeringen för ”stora skattehöjningar på bilar och bilåkande” och lovade på rak arm att sänka bensinpriset med en krona.

Det de inte nämnde var att regeringen med stödpartierna C och L har beslutat sänka skatten på bensin och diesel för att motverka prishöjningar vid pump nästa år. Skattesänkningen kostar 900 miljoner och motiveras med en ökad iblandning av biobränsle i bensinen.

Att bränslepriserna har stigit kraftigt på sistone beror inte på skattepolitik, som Moderaterna påstår, utan på minskande oljelager, växelkurser, drönarattacker i Saudiarabien och andra faktorer i omvärlden.

Just nu ligger två skarpa förslag på reformer som skulle göra stor skillnad för den som bor på landsbygden. Moderaterna är emot båda.

Oljan måste ersättas med förnybara bränslen. Det är även Moderaterna med på. Men den som är beroende av bilen måste kompenseras så länge det inte finns något alternativ.

Just nu ligger två skarpa förslag på reformer som kan få den effekten. Båda skulle göra stor skillnad för den som bor på landsbygden. Det ena är ett förändrat reseavdrag som bygger på avstånd istället för tidsvinst. Det andra är en utökad ”Robin Hood-skatt” som omfördelar pengar mellan rika och fattiga kommuner.

Moderaterna är emot båda.

Varför? För att förslagen inte går hem hos partiets kärnväljare. Vinnarna på det nuvarande reseavdraget är högavlönade bilpendlare i storstäderna. En stark moderat väljargrupp. Det nya förslaget siktar in sig på en helt annan grupp, nämligen de som har längre än tre mil till jobbet. Mycket riktigt hann förslaget knappt presenteras innan det sågades av Moderaterna.

En förstärkt Robin Hood-skatt som tvingar rika kommuner att dela med sig till kommuner med låg skattekraft är antagligen den enskilda reform i januariöverenskommelsen som skulle betyda mest för inlandet. Region Jämtland Härjedalen får ett tillskott på 200 miljoner per år om förslaget går igenom.

Men Moderaterna är emot.

Varför? Det räcker med att titta på vilka som får dela med sig om förslaget går igenom: Danderyd, Täby, Österåker, Lidingö och andra välbärgade kommuner. De som tjänar mest på en förstärkt kostnadsutjämning är Åsele, Strömsund, Ragunda, Bräcke och andra kommuner med sviktande skatteunderlag. Traditionellt starka moderatfästen mot röda Norrlandskommuner alltså. Tydligare kan det knappast bli.

Stefan Löfvens uttalande under valrörelsen besannas mer och mer: Om Ulf Kristersson har läst Robin Hood så har han läst baklänges.

Förslaget till nytt utjämningssystem är så radikalt att det splittrar partierna. I Stockholm har politiker från S och M gått samman för att försöka stoppa det. Men regeringen går vidare med förslaget.

Det tydligaste motståndet kommer från Moderaterna. Men istället för att stå för sin motvilja mot en aktiv utjämningspolitik kommer de med falska locktoner om sänkt bensinpris. Det är skenheligt.

Stefan Löfvens uttalande under valrörelsen besannas mer och mer:

”Om Ulf Kristersson har läst Robin Hood så har han läst baklänges”.