Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Låt inte kommunerna ta hela välfärdssmällen

Underskotten växer i riksdagspartiernas vallöften. Moderaterna leder just nu överbudstävlingen genom att både lova sänkta skatter och kraftfulla satsningar på att korta vårdköerna exempelvis.

I tisdags lovade moderatledaren Ulf Kristersson att marginalskatterna på sikt ska ner under 50 procent.

Som vanligt låter det som om staten konfiskerar mer än halva lönen från hederligt folk. Men det är få som betalar mer än 30 procent av årslönen i skatt. Inte ens den som tjänar en miljon om året har en sammanlagd inkomstskatt på mer än 40 procent.

Marginalskatten som borgerliga politiker älskar att skrämmas med är bara skatten på den sista intjänade hundralappen. Det är alltså en försvinnande liten del av inkomsten som beskattas med mer än 50 procent. Och den grupp som Ulf Kristersson värnar mest om är de som för varje extra hundralapp de tjänar över 54 000 får betala 60 kronor i skatt.

Att han värnar om dem är helt i sin ordning. Det är klassisk moderat politik. Men att han får det att låta som en politik för låginkomsttagare är faktiskt provocerande.

Tillsammans vill alliansen sänka skatter för upp emot 100 miljarder.

Lägg till det faktum att de på sikt vill höja försvarsanslagen till en nivå som motsvarar två procent av BNP, dubbelt så mycket som idag.

Och lägg till faktumet att välfärden behöver tillföras totalt 200 miljarder, 20 miljarder per år, under hela 2020-talet, inte för att göra vården, omsorgen och skolan bättre, utan för att behålla dagens personaltäthet.

Men allianspartierna vill sänka skatten.

Regeringen vågar inte heller se verkligheten i vitögat. Magdalena Andersson (S) har lovat tio miljarder extra till välfärden de närmaste två åren. Mer lär komma under valrörelsen, men det är bra bit kvar för att behålla status quo.

Konjunkturinstitutet varnar för att det kommer att krävas kraftiga skattehöjningar i kommunerna om inte regeringen höjer statsbidragen mer än vad de lovat hittills.

Att lämna kommunerna ensamma med en tickande välfärdsbomb är ingen bra idé.