Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Krokom och andra kommuner blöder medan staten snart är skuldfri

Indragen dagverksamhet för äldre, indraget boendestöd till funktionsnedsatta, indraget bidrag till anhöriga som vårdar närstående. Det är några av sparförslagen som diskuteras i Krokom för att få ekonomin i balans.

Runt om i landet kämpar kommuner och regioner med växande underskott och stigande kostnader för äldreomsorg, skola och barnomsorg. Många tvingas höja skatten. Det blir inte lättare av att staten vältrar över kostnader när Försäkringskassan stramar åt, Arbetsförmedlingen stänger och Migrationsverket drar sig tillbaka.

Det mest stötande är att det sker i en tid då statens finanser är starkare än någonsin. Regeringen har betalat av på statsskulden till en nivå som ekonomer menar är för låg för landets bästa. Samtidigt som staten snart är skuldfri drar kommunerna på sig större och större lån för att bygga bostäder, vattenverk, elnät och andra nödvändigheter.

Vi har alltså ett läge där de offentliga finanserna är urstarka medan kommunerna och regionerna blöder.

Regeringen höjer statsbidragen med fem miljarder, men det är inte på långa vägar så mycket som behövs. Det finns enorma behov av satsningar på vägar, järnvägar, bostäder, äldreboenden, förskolor och skolor. Och inte minst på klimatomställningen.

Vad är det som hindrar att Sverige gör som andra länder och lånar till stora framtidsinvesteringar, särskilt när minusräntan gör att staten får betalt för att låna?

Det mesta tyder på att dagens snåla finanspolitik är en följd av finanskrisen i början på 1990-talet. Den som kulminerade med att Riksbanken höjde räntan till 500 procent.

Regeringen och riksdagen lider helt enkelt av ett posttraumatiskt stressyndrom som yttrar sig i en panikartad rädsla för att skuldsätta sig. Istället tvingar de kommunerna att göra det.

Socialdemokraterna är visserligen fast i en regeringspolitik som i hög grad utformats av C och L. Men vad hindrar dem från att driva en politik som går ut på att investera för framtiden?