Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Fängelserna är överfulla - det är dags att tänka bredare än "hårdare straff"

Regeringen har skärpt straffen på över 30 områden sedan de tillträdde. Nu kommer notan.

Fängelser och häkten är överfulla. Häktade blir kvar i polisarrester. Fängelsedömda blir kvar i häkte eller släpps ut i frihet i väntan på en anstaltsplats. Intagna får dela rum, fängelser byggs om.

900 nya anstaltsplatser och 200 nya häktesplatser är planerade. Men det räcker inte.

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg vädjar nu till politikerna att besluta om alternativa straff, annars klarar inte Kriminalvården att verkställa dem.

Nils Öberg föreslår att fler som idag döms till fängelse får skyddstillsyn eller elektronisk fotboja istället.

Fler borde också kunna dömas till samhällstjänst, menar han. Idag är man beroende av ideella föreningar som tar emot dömda till samhällstjänst. Påföljden borde utökas och innefatta fler samhällsnyttiga arbetsuppgifter, till exempel inom miljösektorn, föreslår Öberg.

Det är bra synpunkter han kommer med. Hårdare och längre straff är ingen väg till minskad brottslighet.

Skärpt straff för vapenbrott var viktigt för att ge polisen rätt att använda avlyssning. Men generellt ger det liten eller ingen effekt alls att förlänga strafftiden med några månader, visar forskningen.

Det är självklart att de (oftast) unga män som står för den kraftiga ökningen av dödsskjutningar ska ha stränga straff. Och det får de - när de väl döms.

Problemet är att uppklarningsprocenten är för låg. Polisen löser för få brott.

Mer resurser för kartläggning, spaning och punktmarkering av kända brottslingar är väl använda pengar, har det visat sig.

Att skapa förtroende så att boende i utsatta områden vågar vittna är helt centralt.

Att öka risken för upptäckt är verksamt. Fler synliga poliser med andra ord.

Men för övrigt behöver politikerna lyssna på Nils Öberg och tänka på vad en domare i Högsta domstolen en gång sade: "Att höja straff är som att mata duvor. Det kommer bara fler och fler som vill ha samma sak."