Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Arbetsförmedlarnas timrapporter har inget med tillit att göra

Vår strävan efter att mäta, spalta upp, ranka, räkna och betygssätta verkar aldrig ta slut. Även sådant som inte går att mäta ska till varje pris pressas in i diagram och staplar.

Men kritiken mot mätsamhället växer. Filosofen Jonna Bornemarks bok ”Det omätbaras renässans” satte igång en debatt om mätbarhetens gränser i somras. Bornemark ifrågasätter om en kunds knapptryckning säger allt om kvalitet, om antalet polisingripanden talar om hur polisarbete ska bedrivas, om kostnaden för olika behandlingar ska avgöra hur man organiserar sjukvården eller om lärarnas rapporter om utförda moment i skolan visar om undervisningen har fyllt sitt syfte.

Regeringen tillsatte 2016 en utredning för att minska kontrollerandet i offentliga sektorn och främja en mer ”tillitsbaserad” ledning. Medarbetarna skulle få tillbaka sitt fråntagna förtroende och tillåtas göra det de är bra på, utan att behöva dokumentera varje steg.

Men just när tillitstanken börjat få fäste inför Arbetsförmedlingen ett tidrapporteringssystem som osar av övervakning och misstro. Statsvetaren Göran Sundström beskriver systemet Tajma på DN Debatt (26/11):

"Löpande, och minst en gång i veckan, ska de anställda ange hur de har fördelat sin tid på 150 möjliga aktiviteter fördelade på 17 verksamhetsområden. Aktiviteterna ska anges minst för varje timme och högst för varje kvart. Den som arbetar åtta timmar om dagen ska således rapportera minst 8 och högst 40 aktiviteter per dag, vilket betyder minst 160 och högst 800 aktiviteter per månad.”

Tillit? Knappast.

Bakgrunden till mätexcesserna är att Arbetsförmedlingen är ifrågasatt. Bland annat får de skulden för det enorma glappet mellan arbetssökandes utbildning och kompetens och arbetsmarknadens krav. Arbetsförmedlarna förväntas rätt och slätt trolla med knäna.

Regeringens krav på mer dokumentation uppges vara skälet till att Tajma infördes. I så fall bör regeringen självkritiskt fråga sig hur ett byråkratiskt monster som detta rimmar med tillitsreformen.