Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Är det manligt att ta onödiga risker på jobbet?

55 personer dog i arbetsplatsolyckor förra året. Ingenting tyder på att det blir färre i år. Tidningen Arbetet har rapporterat om en svart höst för arbetsmiljön. I september: tio döda på två veckor. I oktober: åtta döda på tre veckor.

Orsakerna varierar, men det finns ett mönster. De allra flesta dödsoffer är män. I varannan olycka är fordon inblandade. Lastbilschaufförer är hårt drabbade. Vanligaste dödsorsaken är klämskador.

Det är fyra år sedan riksdagen beslutade om en nollvision, men olyckorna minskar inte. Varför?

Tuff konkurrens, hårdare arbetsklimat och mer stress är givna förklaringar. Att transportsektorn är så hårt drabbad antas bero på den olagliga yrkestrafiken. Chaufförerna pressas att köra snabbare, lasta mer, hoppa över raster och ta extra körningar för att åkarna ska hänga med i konkurrensen.

Forskningen visar också att machokulturen är en riskfaktor. Det anses manligt att ta risker och strunta i skyddsföreskrifter.

Fler kvinnor i mansdominerade yrken är därför ett sätt att ”vaccinera mot osunt risktagande”, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

Anställningsformerna har också betydelse. Ungdomar och utländska arbetare med osäkra anställningar drar sig för att säga nej till riskabla jobb. Kombinationen machokultur och höga produktivitetskrav kan bli dödlig.

Arbetsmiljö är i högsta grad en politisk fråga. Det handlar om tillsyn, men också om forskning och kunskapsspridning. Förra alliansregeringen drog ner på antalet arbetsmiljöinspektörer och lade ner Arbetslivsinstitutet 2007. Sedan dess har ingen haft ett samlat statligt ansvar för frågorna.

Löfvens regering har anställt 200 nya arbetsmiljöinspektörer och startat den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle. Den invigdes 1 juni i år.

M, C och L tycker att myndigheten är onödig och hotar mer eller mindre uttalat med att stänga den. Även KD är kritiska, men mer försiktiga.

Överlever myndigheten ett maktskifte? Det återstår att se.