Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torbjörn är mästare på tusenårig konstart

/
  • Torbjörn Lundström berättar att han nästan uteslutande jobbar för hand med de exklusiva knivarna. ”Handen är helt överlägsen när det gäller precision. Ju finare kniv jag ska göra desto mer blir för hand.”
  • Ett hundratal knivar har Torbjörn Lundström hunnit med genom åren.
  • Detaljerna gör kniven.
  • En nytillverkad kniv kan ändra sig lite den första tiden. Därför kan det vara bra att efterslipa och polera skaftet en extra gång några månader efter att kniven blivit klar.

För en del handlar det om ett enkelt tidsfördriv. För andra har intresset gått över till en ren konstart. Knivslöjd är ett hantverk som utvecklats under årtusenden och Torbjörn Lundström i Såå hör till veteranerna på området.

Annons

Lugnt och metodiskt. Drag för drag för han ett finkornigt slippapper över knivens skaft. Det handlar om att få till den slutliga finishen på kniven och allt måste vara perfekt. Särskilt när det handlar om en kniv som ska säljas för upp mot 16 000 kronor.

Torbjörn Lundström bor i Såå utanför Åre och har hållit på med knivslöjd i mer än 30 år. De första knivarna gjorde han till sig själv men upptäckte att han gillade slöjdandet. Sedan fortsatte det av sig själv.

– Man gjorde en kniv till kompisen och sedan fick man frågan om man inte kunde göra en kniv till någon som fyllde år. Sedan fortsatte det så där att sprida sig från mun till mun.

Genom årtiondena har det blivit 100-tals knivar för Torbjörn men han tycker fortfarande att han utvecklas som slöjdare. De senaste två åren har det gått mot allt exklusivare modeller. Själv kallar han de dyraste hantverken för smyckesknivar och de säljs för mellan 11 000 och 16 000 kronor. De senaste dyrgriparna han gjort innehåller bland annat fossiliserade bitar av mammut och valross. Mycket dyra och exklusiva material som han beställer främst från Alaska.

– Det här är otroligt vackra material men samtidigt väldigt utmanande att jobba med eftersom de är så svårt att förutsäga.

Torbjörn berättar att fossiliserade benbitar av den typ han använder kan innehålla mycket spänningar. Det i sin tur innebär att de lätt spricker om man inte sätter ihop kniven på rätt sätt.

Men det handlar inte bara om exklusiva smyckesknivar för Torbjörns del. På varje riktigt dyr kniv han gör så blir det också ett antal mer bruksanpassade knivar. Men även de ”enklare” modellerna är mycket välgjorda och tar många timmar att göra.

– De här bruksknivarna gör jag mest för att utveckla mig själv och testa nya tekniker, berättar han och säger samtidigt att han i grunden vill att alla knivar han gör ska användas och inte bara bli liggande som konstföremål.

– Många av de här smyckesknivarna kommer kanske att bli hängande på någons vägg så ur den synvinkeln är bruksknivarna roligast att göra.

Som tur är har Torbjörn Lundström en vän och granne som specialiserat sig på att göra knivblad. Och just bladet är otroligt viktigt.

– Det går inte att bestämma hur en kniv ska se ut innan man har sett bladet. Det är bladet som styr hur kniven ska utformas och som inspirerar till vilken kniv man ska göra.

Fabrikstillverkade knivblad ger han inte mycket för och säger att en kniv aldrig kan bli lika bra med ett sådant blad som med ett som är smitt för hand.

Under vintern blir det inte så mycket knivmakande för Torbjörn. Den tiden på året ägnar han i stället åt att samla på sig knivmaterial från värdens alla hörn.

– Det är främst under sommaren och hösten som jag gör mina knivar. Då bor jag nästan här, säger han och menar sin lilla slöjdarverkstad i anslutning till familjens garage.

– När man kommer in i det så är man i trans. Då finns inget annat. Äta, tänker man, det hinner jag inte. Det kan jag göra i morgon.

Det är de stunderna han tycker bäst om. När han riktigt får gå in i sitt knivskapande och bara koncentrera sig på detaljerna. Men slöjdandet har också en social del.

– Men det är också roligt att träffa folk när man är ute och visar knivarna. De behöver inte köpa något men det är kul när människor visar att de uppskattar det man har gjort.

Trots att Torbjörn tagit sitt knivskapande till en högre nivå den senaste tiden så vill han fortfarande se det som en hobby.

– Det går inte att leva på det här, man lägger ner för många timmar och det kan man inte få ut i pengar. Samtidigt, om jag skulle ha det här som jobb då skulle man få en press på sig och då skulle det kanske inte vara lika roligt.

Mer läsning

Annons