Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tor och Freja lever än

Intresset för asagudarna Tor och Oden växer. Men kunskapen om våra förfäders tro är bristfällig.

Annons

Tor. Oden. Freja. För några är det inte bara namn på fornnordiska gudar utan också centrala gestalter i en levande religion.

– Jag skulle uppskatta att det finns cirka 500 asatroende personer i Sverige som är organiserade i olika föreningar. Sedan finns det kanske lika många till som inte är organiserade.

Det berättar Fredrik Gregorius, doktorand i migrationsvetenskap vid Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet. I slutet av januari disputerar han på sin avhandling om asatron i dagens Sverige.

Asatron är en liten rörelse, men intresset växer. Inte bara i Sverige, utan även i våra nordiska grannländer Norge och Danmark. På Island och i USA finns det också stora samfund.

Fredrik Gregorius tror att det är sökandet efter en friare form av andlighet som gör att moderna människor intresserar sig för de gamla gudarna.

– De vill ha en religion som inte är kopplad till en massa regler. Samtidigt söker de efter rötterna till den svenska identiteten och det finns ett ökat intresse för att leta upp bortglömda gudar i mytologin som man kan ha en personlig relation till, säger Fredrik Gregorius.

Mer läsning

Annons