Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppvite hotar byföreningen i Bensjö

Det finns skäl att tro att gamla skolan i Bensjö, söder om Bräcke i och med sensommarens bärplockarskandal i Bräcke har använts som plockarförläggning för sista gången.

Annons

Bräcke kommuns bygg- och miljönämnd föreslås vid sitt kommande sammanträde tvinga Bensjö byförening att betala det ansenliga vitet en halv miljon(!) kronor om byggnaden används för detta ändamål en gång till.

Såvida man inte genomför omfattande investeringar i form av ombyggnad av huset, vill säga.

Det var när skandalen var ett faktum och ett 30 tal bangladeshiska bärplockare trängts ihop i byggnaden som den kommunala räddningstjänsten gjorde en inspektionsrunda i huset.

”Boendet uppfyller inte minimikraven i miljöbalken, uppvärmningsanordningar saknas, liksom erforderliga utrymmen för personlig hygien”, skriver räddningstjänsten i sin tre A4-sidor långa inspektionsrapport.

• Även en annan Bräckefastighet som användes som plockarförläggning, belägen på Postgatan, blir föremål för nämndens behandling.

I det fallet åläggs fastighetsägaren att inom tre månader städa upp på tomten och åtgärda en rad skavanker.

Om så inte sker blir fastighetsägaren ålagd att betala vite.

• Nämnden föreslås ansöka hos förvaltningsrätten i Härnösand om att vite utdöms för ägaren av den delvis nermonterade gamla lärarbostaden i Håsjö.

Vitet föreslås uppgå till 25 000 kronor per kvartal.

• En fastighetsägare i Kälarne hotas med vite om han inte inom en månad städar sin tomt i centrala Kälarne.

Tomten ger enligt kommunens uppfattning i dagsläget intryck av ett skrotupplag med gamla bilar, traktorer, husvagnar och bussar.