Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Topptrav med Sanity under Derbykvällen

Det vankas topptrav på Östersund fredag kväll. Startfälten är högkvalitativa, både på kall- och varmblodssidan. Eller vad sägs om Sanity i ett lopp över tretusen meter, med Tekno Odin och Hellin Faxen i Sven O Perssons Minne, plus alla stjärnorna i Derbyt och Derbystoet för 4-åringar.

– Vi hoppas på en sportslig fullträff. På förhand ser det onekligen bra ut. Fredagskvällen kan bli en fullträff, säger travbanechefen Jan Quicklund.

Kallblodsderbyt är en av Östersunds mest traditionsrika löpningar som körts sedan 1944. Här har genom årtiondena de flesta av svenska och norska kallblodsstjärnor slagit igenom, för att sen växa ut till elithästar. Nu står det mellan kvalvinnarna Järvsörappen, Reiug och Smedheim Solan i första hand. Men outsiders av klass finns också i form av Sjö Odin, och den svenska duon Smedsbo Faksen och Järvsö Tore, där de två sistnämnda nådde samma förnämliga tid, (1,24,4) som Reiug i kvalet. Här får vinnaren hela 700 000 kronor.

I Derbystoet blir Brenne Rödi, Lille Eline och hemmahästen Euforia från Aspås, hårt betrodda utifrån sina kvaltriumfer. I det loppet väntar 450 000 kronor till segrarens ägare.

Sven O Perssons Minne drar till sig de äldre kallblodsstjärnorna och även här kommer verkligen topphästarna. Tekno Odin vann 2013 och gör nu ett nytt försök. Hellin Faxen vann ifjol och försvarar sin titel från 2014.

Här hade det förstås varit extra kul att se både Lannem Silje och Månprinsen till start, men de står över.

De svenska färgerna försvaras kanske främst av Michael von Krusenstiernas duo Krusse och Krusen. Den sistnämnde gjorde ett verkligt bra lopp på Oviken förra tisdagen när han spurtade ner gamle storstjärnan Hallsta Lotus och Storm Odd. Men flera i det här loppet är förstås av helt annan kaliber.

Så det verkligt glädjande: Jämtlands bästa häst någonsin kommer ut i ett lopp över fullvuxna 3140 meter. Sanity vann senast på Ovalla, såg helläcker ut och får nu pröva på över en fullvuxen distans, dessutom med dubbla tillägg.