Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppolitiker i Bräcke hoppar av i protest mot kyrkoherde

– Vi har gjort en Åke Ljusberg.

– Fast tvärtom!

Kyrkorådets ordförande i Bräcke, Åke Forslund, s, och vice ordförande, borgerliga Kyrkans väls Lars-Olof Larsson, lämnade på onsdagskvällen inför sittande kyrkofullmäktigeförsamling sina uppdrag i både kyrkoråd och fullmäktige.

De anger en enda orsak: Samarbetsproblem med Bodsjö-Revsund-Sundsjös och Bräcke-Nyhems gemensamma kyrkoherde, Ewa Eriksson.

En tung ingrediens i uppsägningen var den prästerliga inköpsresan till London för att skaffa persedlar och rekvisita till ett nytt grepp att samla publik till de båda pastoratens kyrkliga aktiviteter.

LT har tidigare rapporterat om resan med tillhörande inköp som beräknas komma att kosta församlingsmedlemmarna sammanlagt runt 400 000 kronor.

Onsdagens fullmäktigemöte blev formellt inställt på grund av för sent utskickade handlingar, men den församlade skaran fick ändå ta del av de båda politikernas beslut att avgå med omedelbar verkan.

Larsson sade upp sig i form av ett brev där han gjorde klart att han inte har något förtroende för kyrkoherde Ewa Eriksson och Forslund framförde sitt avsked muntligen inför den närvarande församlingen.

Droppen som fick de båda politikerna att slutligen lämna skutan var när Ewa Eriksson inför onsdagens fullmäktige inte hörsammade en kallelse att infinna sig för ett informellt samtal med Forslund och Larsson kring verksamheten i Bräcke-Nyhems församling och pastorat.

– Vi ville bara prata igenom sånt som hänt och vad som kan vara i görningen, säger Larsson.

– Vi har till exempel under fyra månader förgäves efterlyst församlingens ekonomiska redovisning.

Ewa Eriksson infann sig till fullmäktigemötet där hon förklarade att hon inte kommit till samtalet med Forslund och Larsson eftersom det saknades föredragningslista över vad samtalet skulle innehålla.

– Om kyrkorådets ordförandepersoner och kyrkoherden måste vara så formella i sitt umgänge ställer jag inte upp, förklarar Åke Forslund.

– Jag har helt enkelt inget förtroende för Ewa Eriksson och måste ta konsekvenserna och ställa min plats till förfogande.

– Eriksson kör sitt eget race och tar grepp – många mycket dyrbara – utan att först diskutera med politiker och arbetslag.

– Hon kör över politiken och borde ta konsekvenserna av sitt handlande och lämna sitt jobb.

– Om man kan plocka ut 400 000 kronor för ett omotiverat inköp utan att politiken är inblandad måste kyrkorådet ha budgeterat rejält fel.

Forslund säger sig inte ha något emot att pröva nya grepp att locka folk till kyrkan.

– Men det här försöket är inte värt 400 000 kronor.

Persedlar från Londonresan har börjat dyka upp i Bräcke, men ännu återstår en hel del, bland annat kåpor till församlingarnas körer.

Allt skall enligt planerna vara på plats inför den biskopsvisitation som förestår i slutet av april.

Just nu pågår planeringen inför ännu en studieresa till Döderhults församling i Småland där man än en gång skall se hur de nya persedlarna skall användas i en ”mera katolsk” ritual än den som gäller i dag.

Åke Forslund påpekar att samarbetet med Ewa Eriksson till en början fungerade mycket bra.

– Det är under det senaste halvåret som vi tvingats hålla i hatten, och jag garanterar det det inte beror på mig.

– Personalen kallar sig själva ”Tig & Lid” och vi börjar förstå varför hon haft problem i sina tidigare anställningar.

– Det här är den tredje kyrkoherden som jag arbetat ihop med i Bräcke och jag menar att jag vet vad jag talar om. Jag är bedrövad över att tvingas lämna det här. Jag har gillat att verka i kyrkan.

Nu är det upp till valberedningen att hitta två nya namn efter Forslund och Larsson.